Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

metodohopkin Foto sauceamargoEl mètode Hopkins és un procediment simple que no requereix equip especial , permet l'apicultor controlar en gran mesura la qualitat i la quantitat de reines verges, mentre es fa el mínim de manipulació.

 

 

Aquest mètode crec és el més adequat per als apicultors "de cap de setmana" (m'incloc), o els que simplement no volen o no tenen pols ni vista pels mètodes que impliquen fer translarve, amb els seus sabudes complicacions, humitat, temperatura, possible dany a les larves, etc.

 

No demanda tanta infraestructura en eines, càmeres ni marcs especials i com va dir un autor el nom del qual no recordo: "deixa a les abelles que facin el que fan soles des de fa milers d'anys, sense que ningú els ensenyi".

 

Aquest mètode va ser publicat pel "American Bee Journal" el 1984, però de Mr Hopkins no tinc més antecedents, seria interessant conèixer una mica més de la seva trajectòria, per tant deixo oberta la inquietud.

 

El mètode consisteix en els següents passos:

I) Primer es horfaniza un rusc molt poblat, especialment de nodrisses (abelles joves) i se li afegeix un alimentador. Per horfanizar aquest rusc no cal matar la reina, que de segur és bona, simplement fem un nucli amb ella i la guardem.

 

II) En una altra rusc que serà la "donant", i que ens interessa perpetuar les seves característiques de higene, mansuetud, producció etc... enmig de la seva càmera de cria instal·lem un marc estirat i net, aquest marc ens servirà perquè la reina donant dipositi els seus ous en ell. Als quatre dies aquest marc tindrà des ous d'un dia fins ous propers a eclosionar. Una variant és "confinar" la reina en aquest marc mitjançant una gàbia feta amb malla de filferro del N°8, que s'insereix a pressió en la cera, la reina ha de quedar acompanyada d'abelles, així només podrà posar ous en ell.

 

III) Aquest marc amb ous i possibles larves d'un dia el sotmetem a la següent operació: Al costat on té més i millor postura i usant la punta de la palanca o un ganivet, destruïm dues files de cel·les i deixem intacta una, això en sentit horitzontal i després repetim l'operació en sentit vertical. Això té per finalitat que quan les abelles "estirin" cel·les reals, aquestes no quedin enganxades unes a les altres, fent molt difícil l'separar posteriorment. Això ho fem a tota la cara escollida del marc.

 

IV) Aquest marc així preparat s'instal·la "al llit "amb la seva cara intervinguda cap avall, sobre els capçals del rusc "criadora", la qual havíem horfanizado fa quatre dies. En aquest moment ens preocupem de destruír totes les cel·les reals que de segur han començat a estirar. Això és molt important, si només deixem una sense destruír és segur que seguiran tenint cura d'aquesta, i no es preocuparan d'estirar cel·les en el marc que hem instal·lat i que ens interessen.

 

Per assegurar-nos que entre la bresca amb les futures cel·les reals i els capçals dels quadres de la càmera de cria queda prou espai perquè estirin cel·les, recorrem a un simple marc de fusta amb unes ranures i dos claus, tal com es mostra en la fotografia. Més fàcil encara és posar dos llistons de 1x1 polzada en els extrems del marc llit, de manera de "aixecar" dels capçals.

 

V) Quan les cel·les reals ja estan operculadas simplement les tallem de la bresca amb un ganivet prim (tip-top) i les utilitzem per introduir-les en nuclis que hem fet un parell de dies abans, o per a recanvi de reines en ruscs que hem horfanizado prèviament.

 

La fotografia mostra com amb un simple marc de fusta, proveït d'unes ranures i dos claus, es converteix en l'únic element requerit en aquest mètode, és fàcil de fer i simplifica molt la feina.

 

El nostre intent amb aquest sistema va ser reeixit en el sentit que aconseguim cel·les reals, però no en la quantitat pregonada per les instruccions en el nostre poder (més de 30 i fins a 70), l'explicació ens sembla molt senzilla: l'experiència la vam realitzar el 22 de gener quan la melada a la nostra zona hi havia pràcticament acabat. Per l'anterior es dedueix (com en tots els mètodes de cria de reina) fer-ho en la melada i millor encara suplementar l'alimentació del rusc criadora.

 

Un autor diu que no cal destruír les cel·les reals abans d'instal·lar el marc amb els ous ja que les abelles prefereixen les del marc horitzontal per la seva posició, és a dir cap avall, com penjant. No ho hem provat, però pot ser.


 

Font: sauceamargo.blogspot
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar