Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

La Generalitat admet que la 'vespa assassina' "ha vingut per quedar-se"

vespa velutina * El Govern català continuarà la recerca visual de nius a la Garrotxa, on s'han trobat exemplars
* Des del Govern català se centraran a "destruir els nius"


 Marta Rodríguez Girona 9 OCT 2013 - 21:08 CET


La Generalitat va reconèixer ahir que l'arribada de la vespa assassina a Catalunya era previsible. I els últims exemplars trobats a la Vall d' en Bas (Garrotxa) i en altres punts de Catalunya no fan més que confirmar aquesta teoria. "Ha vingut per quedar-se", van assegurar fonts del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat.

 

Tanmateix, el Govern català continuarà fins a finals d'octubre amb la recerca de nius - en què pot haver fins a 200 vespes fundadores - a la Garrotxa, on s'ha albirat el major nombre d'exemplars d'aquesta espècie. El subdirector de Biodiversitat de la Generalitat, Ignasi Rodríguez, ha assegurat que el millor mètode per buscar nius de vespes assassines és el " visual".

 

La vespa assassina, tres vegades més gran que l'abella autòctona i arribada del sud d'Àsia, deixa de treballar amb l'arribada del fred. "A partir de la primavera del 2014 intensificarem el trampeig per controlar la seva presència", va revelar Rodríguez. Llavors, les vespes fundadores recuperaran l'activitat i començaran a construir els seus nius , en què naixeran els exemplars obrers que s'encarregaran de formar el seu cau definitiva, que pot superar un metre de diàmetre.

 

  • Destrucció de nius

El director dels Serveis Territorials de la Generalitat, Vicenç Estanyol, va reconèixer el "innegable" perill que la vespa assassina té per al sector apícola català. Especialment perillós per als apicultors seran la primavera i principis de l'estiu, ja que la vespa velutina devora les abelles locals per alimentar els seus larves. Els exemplars adults ho fan de líquids i sucres de la fruita. Per aquest motiu, des del Govern català es centraran a "destruir els nius en els quals es troben els principals focus". A Girona hi ha 253 apicultors, 38 a la Garrotxa.

 

Estanyol va destacar que el mètode més eficaç per controlar la població de l'insecte invasor no és la col·locació de trampes, de les quals només a Girona hi ha 550, sinó la destrucció dels nius que es troben. El director de Serveis Territorials va matisar que s'ha de fer entre els mesos de juny i agost, que és quan el niu té la mida més gran, i quan es fa fosc, quan totes les vespes són a l'interior del cau.


 

Font: elpais
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar