Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Alerta de l'efecte de tres insecticides

  • La UE alerta de l'efecte de tres insecticides en el declivi de les colònies d'abelles
  • Els productes són derivats de la nicotina i tenen un ampli ús
  • Protegir els insectes és fonamental pel seu efecte pol · linitzador
cuadroelpais
Un apicultor mostra la disminuïda quantitat d'abelles dels seus ruscs. / Gabriel fumada

Emilio de Benito Madrid 16 ENE 2013 - 18:30 CET

Com molts aficionats a la novel · la negra sabran, la nicotina usada pura és un verí per a les persones. Per al seu ús a gran escala com insecticides s'utilitzen alguns derivats (els neonicotinoides). I en tres d'ells (clotianidina, imidacloprid i tiametoxam) s'ha fixat l'Agència de Seguretat Alimentària Europea (EFSA) com uns dels causants del declivi de les poblacions d'abelles.

 

L'interès de l'agència europea no és pel valor nutritiu de les abelles o els seus derivats, lògicament, sinó per la importància del seu paper pol · linitzador. Sense les abelles i altres insectes que porten el pol · len les plantes no fertilizarían, i no hi hauria pràcticament cultius. Per això mantenir la seva activitat és fonamental per assegurar la producció agrícola.

El problema està en què les abelles formen part d'un grup animal que també pot tenir importants efectes destructius, els insectes, i per això cal anar amb compte amb els insecticides. L'equilibri ideal seria que acabessin amb altres insectes (pugons, larves de papallones o escarabats) sense afectar les abelles. El problema sorgeix en cas de dubte: què és pitjor, quedar-se sense pol · linitzadors o que una plaga acabe amb la collita?

L'EFSA ha identificat, però, tres vies d'actuació perillosa en les abelles. Primer, la seva exposició a través del pol · len i el nèctar. Per a això suggereix que només s'usin en plantes que no resultin atractives per a les abelles. La pols de les substàncies només s'aconsegueix evitar en plantes cultivades en hivernacles, en remolatxa o en algunes presentacions en grànuls. Finalment, l'exposició a exsudats només s'ha pogut estudiar en blat de moro, i s'ha vist que té un efecte letal en les abelles.

El perill, ratificat per l'organisme de la UE, no és del tot desconegut. Països com França ja han avançat la prohibició d'aquests productes, fabricats per Bayer i Syngenta.

L'agència no fa una recomanació específica, sinó que es limita a explicar els estudis existents (ia aclarir el seu paper en les autoritzacions prèvies). També recorda que està elaborant altres treballs per ajudar a entendre per què han disminuït tant les arnes, com la introducció en territori de la UE de dues paràsits de les abelles, la Aethina tumida (escarabat dels ruscs) o els àcars Tropilaelaps.


Font: elpais

Segueix-nos a Facebook: https://www.facebook.com/groups/grupoaga/

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar