Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Vespa asiàtica: les empremtes d'una devastació silenciosa

vespavelutinaFotoelpaisLa voraç espècie invasora que va arribar al nord d'Espanya en 2010 fa estralls en el camp mentre la ciència busca com combatre-la.

Des que la vespa asiàtica (Vespa velutina) va entrar a l'espai aeri espanyol el 2010, alguna cosa estranya està passant en els camps de la Cornisa Cantàbrica. Ho expliquen els seus pobladors i als científics no els sorprèn. Falten papallones, mosques, vespes i, sobretot, abelles, una menja per a aquesta espècie invasora però de la pol·linització depèn el 70% dels cultius per a consum humà segons Greenpeace. Tot apunta que el voraç insecte procedent de la Xina, que va arribar a Espanya des de França, està guanyant-li la guerra als seus parents autòctons. "La gent et diu que veu molts menys insectes i les trampes que s'han posat contra la vespa ho confirmen: al principi es caçaven poques velutinas i molts insectes d'altres espècies i ara és a l'inrevés. Però no hi ha dades ", explica Carlos Valcuende, de la Confederació en Defensa de l'Abella a la Cornisa Cantàbrica.

 

En els set anys que porten aquestes vespes de tòrax negre i ales fumades solcant el cel del nord d'Espanya no s'ha elaborat ni un sol balanç global de danys ambientals i socioeconòmics. "Afecta un sector molt oblidat", esgrimeixen des de l'Associació d'Apicultors de Guipúscoa. "Si a França ataqués a les vinyes o aquí al xacolí, sí que es tindria més en compte". Els canvis en la naturalesa són a més molt sibil·lins, tot i que de conseqüències greus. "És per tant ', pregunta la gent. Doncs sí, és per tant ", afegeixen els productors de mel bascos. Ells i els seus col·legues gallecs acaben d'impulsar investigacions sobre els danys en els seus respectius territoris. "Nosaltres estem fent inventari de les reines fundadores que estem capturant a Cantàbria", apunta Valcuende, "però és un estudi molt casolà perquè no tenim fons per a més. Hauria de ser l'Administració la que ho fes ".

 

En el cas de Galícia, on el nombre d'eixams de vespa asiàtica detectats va créixer un 70% entre 2015 i 2016, els apicultors s'han unit a les universitats de La Corunya i Santiago i a la Diputació de la Corunya per avaluar els danys en aquesta província. Xesús Asorey, portaveu de l'Associació Galega d'Apicultors, té uns amics francesos que visiten Galícia cada quatre anys i darrerament perceben que la naturalesa ha perdut color. "Ells veuen el que no veiem nosaltres, que Galícia cada vegada està més verd però només verd, sense el colorit que li donaven la flors, i això és perquè cada vegada hi ha menys insectes pol·linitzadors", explica.

 

El brunzit de la vespa asiàtica ha vingut a agreujar l'extermini d'abelles que a partir de la dècada dels noranta va provocar la proliferació de pesticides, compta Asorey. Hi ha explotacions costaneres que des de l'arribada de la velutina registren en els seus ruscs una mortandad del 50% i una preocupant baixada de producció de les estressades i malaltisses mel·líferes que sobreviuen als seus envestides. "A la fructicultura s'han destruït collites senceres", afegeix l'apicultor gallec.

 

El Ministeri de Medi Ambient redueix la plaga a un "problema sobretot per a l'apicultura". "De moment no se sap que tingui efectes significatius per al medi natural silvestre", sostenen fonts oficials d'aquest departament. Les organitzacions ecologistes expliquen que la destrossa ambiental de la vespa asiàtica si va més enllà de les arnes. S'ha convertit en un encallar, per exemple, en els projectes per recuperar una espècie ja extingida però vital per al planeta: l'abella silvestre. "La velutina és un handicap per a aquesta recuperació, una recuperació molt necessària perquè la pol·linització de les abelles de les colònies dels apicultors no és tan eficaç com la que feien les abelles en estat salvatge", exposen des del Fons per a la Protecció d'Animals salvatges (FAPAS).


El repte de la lluita biològica

Els afectats porten tots aquests anys "apedaçant", intentant "evitar l'assetjament" de les vespes asiàtiques amb remeis parcials, com la captura de les reines que funden els vespers (amb trampes casolanes i esquers tan diversos com la cervesa negra) o l'eliminació de nius. Però les tropes velutinas segueixen creixent "exponencialment" i només se'ls podrà guanyar la batalla quan els científics trobin una solució específica, un ham que únicament mossegui l'insecte invasor.

 

A Sandra Rojas, experta en biologia de la pol·linització, no li sorprèn que la invasió d'aquesta espècie forana hagi delmat la població d'insectes. Aquesta investigadora, que porta quatre anys estudiant la plaga i que col·labora amb el Grup d'Ecologia Evolutiva i de la Conservació de la Universitat de Vigo, explica que la velutina és una "important depredadora de pol·linitzadors" a la qual a més de caçar en els ruscs , li agrada fer-ho en les flors. A més, les trampes utilitzades durant aquests anys per capturar-no són selectives i als elles han sucumbit molts bestioles autòctons. "És molt probable que [la plaga] afecti tota la cadena tròfica", afegeix Rojas, "perquè els organismes que normalment mengen aquests artròpodes que caça la velutina, com aranyes, ocells o ratpenats, tenen menys menjar".

 

Hi científica se centra actualment en trobar una feromona irresistible només per les voraces velutinas, que les atregui de tal manera que només elles caiguin en el parany. Una vintena d'entitats ecologistes, universitàries i professionals acaben d'unir-se a Galícia a la plataforma Stop Vespa velutina per reclamar als governs que financen investigacions científiques per aconseguir-ho. "El futur està en trobar una forma de lluita biològica contra les vespes velutinas que no perjudiqui altres insectes", assenyala Xesús Asorey.

 

En unes recents jornades científiques a Lugo, diversos investigadors van desvetllar el possible taló d'Aquil·les d'aquests insectes forans que regnen en els camps del nord: la seva debilitat genètica. Totes les vespes asiàtiques que pul·lulen per Europa procedeixen d'una única reina que va ser fecundada per, almenys, quatre mascles. "Estem en un moment de gran vulnerabilitat de la velutina a Europa per la seva escassa variabilitat genètica, el que li impediria adaptar-se a un paràsit que la atac, sigui autòcton o importat", va afirmar Xulio Maside, de la Universitat de Santiago, segons va recollir el digital Camp Galego. Mentre no es troba aquest paràsit, els apicultors es preparen per a l'arribada de juliol, el mes en què les velutinas tornen a l'assalt de les arnes.


 Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Fonts: elpais.com
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar