Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Desmuntar el Flow Hive Honey

 Flow-Hive-HoneyFotoecocolmenaEl dispositiu ja va ser patentat 1939 per l'espanyol Juan Bizcarro Garriga

 

    En el vídeo es mostra amb quina facilitat es recol·lecta ... ¿mel?

 

    Els (re) inventors han aconseguit compromisos de donacions de 2,8 milions de dòlars en 3 dies

 

    L'èxit es deu a la preocupació social sobre el declivi de les abelles i el seu estrès productiu.

 

En aquests últims dies ens arriben moltes consultes a ecocolmena preguntant nostra opinió sobre el Flow Hive Honey, un dispositiu especial que té una sortida directa de mel, per collir aquest dolç menjar sense necessitat d'obrir el rusc i no molestar les abelles.

 

El projecte Flow Hive Honey, dels australians Cedar Anderson i Stuart Anderson, s'ha presentat a la plataforma de crowdfunding IndieGoGo, demanant compromisos de micro-donacions per més de 2,8 milions de dòlars americans (USD), encara que el seu pressupost inicial tan només requeria 70.000 dòlars per a la seva execució, la qual cosa, a dia d'avui, suposa un 4.030% més del necessari, una xifra de suport gairebé impossible d'imaginar en tan sols 3 dies de presentació del projecte. Els compromisos de pagament en les plataformes de crowdfunding només es carreguen als donants quan el projecte aconsegueix el seu pressupost publicat, en aquest cas, molt superat, de manera que hi ha prop de 7.000 persones esperant rebre els seus quadres Flow ™. Un enorme repte industrial.

 

L'èxit d'aquest llampec de donacions es deu a la preocupació que té la societat sobre el declivi de les abelles i de la sensibilitat sobre l'estrès productiu que pateixen les abelles durant la seva reproducció dirigida i l'extracció de la mel.


Flow-Hive-Honey-OriginalFotoecocolmenaAra bé ... Què hi ha de nou en aquest dispositiu d'extracció de mel?

Després de llegir els documents de les patents, podem dir que: Res. Res de nou. Va ser inventat i patentat en les oficines d'Espanya i USA (patent núm US2223561A) per Juan Bizcarro en l'any 1939. Que barbaritat de temps, no ?. No obstant això, els senyors Anderson han publicat la seva patent el 18 de desembre de 2014, amb el número US20140370781A1. Tots dos documents poden ser consultats i descarregats.

 

L'única diferència entre l'invent de Joan Bizcarro i els Srs. Anderson és que el primer va basar l'estructura de les cel·les de les bresques en metall, mentre que els segons empren plàstic.

 

Perquè la mel flueixi amb la facilitat que es veu al vídeo, hauria d'incorporar un arbre de lleves, un sistema calefactable als quadres de plàstic o instal·lar una bomba de buit. Ha de fer molta calor a Austràlia o la humitat de la seva mel ser molt alta. Han pensat en tot, al Flow ™ els usuaris poden obrir una tapa per comprovar que les abelles ja han tancat les cel·les amb cera, per opercular la mel.

 

Els promotors ens ven la idea d'un dispositiu que evita obrir el rusc i redueix l'estrès a les abelles. D'una o altra manera, no se les ajuda d'aquesta manera, sinó donant suport als apicultors que fan una tasca impagable de sosteniment de la vida rural i conservació de la Apis Melífera. El contrari és confondre l'apicultura amb una granja amb sales de munyir de bestiar.

 

El projecte de Flow Hive Honey compta amb un mecanisme de "pinta" que allibera els fons de les cel·les impreses en les bresques de plàstic, una funció a manera de "exclosa" per facilitar la seva sortida.


Flow-Hive-Honey-2lFotoecocolmenaQuè s'extreu del Flow Hive Honey?

La mel i el nèctar són dues coses ben diferents. El nèctar és recol·lectat per les abelles obreres a les flors, i després de portar-lo a la rusc s'enriqueix amb una sèrie de transformació bioquímiques que realitzen les pròpies abelles, incorporant enzims i altres elements que, juntament l'evaporació de la humitat, aporten durabilitat i un valor excepcional a la mel.

 

El que veiem sortir "per un tub" al vídeo de promoció és mel poc densa, quan els parámetos d'humitat a què estem acostumats a penes donen marge d'humitat (tan sols entre un 17% - 23% les més usuals). La mel, pel sol efecte de la gravetat, no surt amb facilitat d'una "cel·la operculada" sense ajuda d'una temperatura adequada o l'impuls de la força centrífuga, o això pensàvem fins ara. L'aportació d'invenció del prototip de 1939 va ser eludir les cel·les operculadas amb cera, de manera que la sortida de la mel es realitza per una obertura interior, en el fons de la cel·la que no és controlat per les abelles. Els "Anderson s" aprofiten la mateixa idea i tan sols simplifiquen la seva construcció.

 

Les abelles transformen el nèctar (líquid) en mel quan aconsegueixen evaporar la humitat (aigua) i incorporen substàncies segregades per elles. Aquest procés requereix temps, i mentrestant el nèctar és emmagatzemat en les cel·les hexagonals de les bresques. Les abelles tanquen les cel·les amb cera (operculación) quan el nèctar perd la humitat necessària per no permetre el desenvolupament de bacteris.

 

    El nèctar fermenta, perd aromes i es degrada amb rapidesa

 

    El nèctar no conté les propietats i beneficis nutricionals-terapèutics de la mel

 

A què ens porta aquesta proposta?

Elucubrem una mica .. Què li falta a aquest invent? ... Imaginem una bogeria: Un alimentador de sucres dissolts i una tremuja de pol·len ... I a partir d'aquí les abelles ja no han de volar per demanar glucoses ni proteïnes. N'hi ha prou que se'ls faciliti dins del rusc perquè les "màquines bioquímiques, conegudes per abelles" facin un procés industrial a petita escala, tornant per un lateral el producte elaborat.

 

Això seria ... TERRIBLE per a les abelles i per als serveis de pol·linització que realitzen en favor de la biodiversitat. Però no hi ha res a témer, invents hi ha molts i prevalen els que valorem amb sentit comú.

 

Arribarem al pas previ a les sales de munyir ?. La tècnica que ens volen vendre redueix l'abnegat treball de l'apicultor cuidant les abelles a una mena de copes de munyir similar al de les vaques i les cabres, guardant les lògiques distàncies. Un artefacte que amaga darrere seu una innocent però aberrant idea que va en contra la condició dels nostres insectes, les abelles. Un mecanisme que obriria la porta als conceptes de "estabulació" i granges de mel.

 

¿La nostra opinió sobre el futur de l'invent?

    El que veritablement hem de fer és donar suport al desenvolupament rural, la seva població i les seves professions artesanals i sostenibles amb l'entorn, principalment als apicultors que milloren la 'BEEodiversidad' cuidant de les seves abelles.

videoflowhiveecocolmena

 

El Flow ™, com molts gadgets, tindrà certa acceptació en l'apicultura urbana, ja que als urbanites els agrada consumir tecnologia. L'apicultura urbana (o de jardí privat) és un esperançador futur, ja que ajuda a sensibilitzar els ciutadans sobre la importància de les abelles (i per tant, dels pol·linitzadors) en la nostra cadena tròfica d'alimentació i en la protecció de la biodiversitat dels nostres ecosistemes. Donar suport l'apicultura urbana, i la mel de barri, és una de les missions que té ecocolmena. Però aquesta proposta de Flow Hive Honey ridiculitza les abelles.

 

Veurem sistemes Flow Hive Honey als jardins i cases del nord d'Europa, menys viable és a Espanya on encara no hem trencat les barreres que impedeixen el desenvolupament de l'apicultura urbana. Aquest invent, com tants d'altres, no deixen de ser una curiosa distracció per a urbanites que volen traslladar del camp a les terrasses, quan el que veritablement hem de fer és donar suport al desenvolupament rural, la seva població, les seves professions artesanals i sostenibles amb l'entorn.


 Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Font: ecocolmena.com
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar