Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Cuba: Reptes del mercat mundial de mel d'abella

mielabejita Foto foodnewslatamAgost del 2016

 

El mercat mundial de mel d'abella, de prop d'un milió 200 mil tones, travessa per un període de crisi en els preus, particularment a causa de la sobre oferta d'aquest rubro.

 

Segons experts, aquesta situació es deu en gran mesura al fet que l'Argentina, el productor llatinoamericà, va deixar d'exportar el 2014 unes 20.000 tones als Estats Units, volum que, sumat al total d'aquesta nació austral en 2015, va contribuir a saturar les existències globals.

 

Davant d'aquesta situació, Estats Units va acudir a altres exportadors, en aquest cas, els asiàtics que extreuen una mel de menor qualitat, però més barata.

 

També va complicar la sobreoferta el conflicte geopolític Ucraïna i Rússia, encara recent, i que va interrompre els grans subministraments del primer país a Rússia, amb el consegüent increment de l'estoc de mel a disposició del mercat internacional, assenyala, Adolfo Pérez, director del Centre d'Investigacions apícoles (Ciapi) de Cuba.

 

Les importacions internacionals es van reduir, a causa del hivern de 2015, menys intens respecte a temporades anteriors. Aquesta situació, disminueix el consum d'aquest nutrient energètic quan la temperatura és més gran, afegeix l'executiu, que va presidir el recentment celebrat XII Congrés Llatinoamericà d'Apicultura.

 

Pérez explica que, com a resultat de les causes esmentades, els preus internacionals de la mel van descendir de més de USD 3.200 la tona, a prop d'USD 2.500 per tona, cosa que va afectar nombrosos apicultors a la regió i el món.

 

Segons el parer del president de la Federació Llatinoamericana d'Apicultura (Filapi), el xilè, Misael Coves Bravo, el mercat està a l'expectativa de l'oferta i la demanda, després d'anys de bonança.

 

El president de la Federació, va esmentar entre els principals desafiaments, la disminució de les barreres aranzelàries, solucionar els problemes d'adulteració de la mel comercialitzada, de la qualitat, condició de la qual els clients són cada vegada més exigents, els provocats pel canvi climàtic i la diversificació, és a dir, aconseguir productes de més valor afegit a partir de la mel com a matèria primera.

 

Segons dades de l'Organització de Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació, FAO, actualment Àsia encapçala la producció apícola mundial, tant en rendiment per rusc com en el volum, gràcies a un creixement estable en l'última dècada, mentre que altres zones com Àfrica i Amèrica Llatina i el Carib es mantenen estancats.

 

Europa i els Estats Units són igualment grans productors, exportadors i importadors, i compten amb elevat índex de mecanització i tecnificació de les seves respectives apiculturas, activitat de gran dedicació i de dures condicions de treball en els països en desenvolupament.

 

Els països en vies de desenvolupament, s'han convertit en mers extractors de mel que venen a granel a les nacions industrialitzades, les que l'aprofiten, com a matèria primera per a desenvolupar productes de més valor afegit.

 

Si bé Argentina, Xina, Vietnam i Mèxic, encapçalen la llista dels principals exportadors a nivell mundial, s'observa últimament que països com Turquia, Hongria, Brasil i l'Índia emergeixen en la palestra global amb creixent participació.

 

D'altra banda, Estats Units, Japó, Alemanya, Regne Unit i altres nacions europees, constitueixen els principals importadors i controlen més del 60% de la mel comercialitzada internacionalment.

 

En relació al mercat de mel orgànica, en algunes nacions l'ús d'abundants fertilitzants químics en la seva agricultura ha reduït les poblacions d'abelles i han suscitat una tendència a l'estancament de la producció.

 

Aquestes i altres raons, fonamentalment les relacionades amb la puresa i innocuïtat de la mel, desperten un major interès per la de tipus orgànica, obtinguda per les abelles de la floració de camps on es prescindeix de l'ús d'aquests químics i recorre als abonaments naturals o ecològics.

 

No és casual que per això hi ha una determinada tendència a la baixa del consum de mel convencional, en reconèixer-les bondats de l'orgànica.

 

El mercat més es mostra permeable a nous rubros en la diversificació, com és el de la mel monofloral, o sigui, l'extreta de flores preferides pels clients. Així també, apareixen productes cosmètics, fàrmacs nutritius i terapèutics, i altres destinats a la rebosteria en la indústria alimentària.

 

Tant Cuevas com el director del Ciapi, van coincidir que el principal desafiament de l'apicultura en el món és aconseguir una major atenció dels governants i els organismes internacionals, sobre la importància de la seva producció i mercats.

 

Encara que aquest últim no és molt voluminós, només d'USD 3.500 milions de dòlars a nivell global, en comparació amb el d'altres aliments. Les abelles, garanteixen la pol·linització de més del 70% dels fruits de l'agricultura.

 

Els desafiaments dels països en desenvolupament és assumir la cadena de valor del rubro completa, i deixar de ser només extractors. A més, afrontar els reptes pendents que els permetin competir en millors condicions amb els altres productors a nivell mundial, inclòs Xile

 

El nostre país, a més de les exportacions de mel, s'ha especialitzat en la venda d'abelles reines principalment al mercat canadenc.

 

Segons dades de Trade Map per a l'any 2015, els principals exportadors van ser la Xina amb USD 288.668.000, Nova Zelanda, USD 199.265.000 i Argentina amb USD 163.603. Al 1/18 lloc es troba Xile amb USD 39.317.000.

 

D'altra banda, en el mateix any, Xile, segons estadístiques de l'Oficina d'Estudis i Polítiques Agràries, ODEPA, li va exportar al món 9.660 tones de mel i 227 tones de mel orgànica, sent Alemanya el principal comprador de les dues mels. A més, va vendre 10.705 abelles vives, principalment abelles reines. En aquesta temporada 2016, durant el primer semestre, ha exportat un total de 5.278 tones (mel natural i orgànica) per una suma d'USD 15.594.000.


 Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Font: agrimundo.cl
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar