Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Busquen protegir l'abella Iberica

Abeja.EuropeaCientífics del grup de recerca Tecnogam de l'Institut d'Investigació en Ciències Ambientals (IUCA) de la Universitat de Saragossa, amb seu a l'Escola Politècnica Superior d'Osca, porten a terme un projecte per caracteritzar i conservar l'abella negra autòctona a la comunitat autònoma, el nom científic és Apis mellifera iberiensis.

 

La importància de l'apicultura va molt més enllà de la seva rellevància econòmica directa -Espanya és el principal país productor de mel a la Unió Europea-, ja que les abelles són els insectes pol·linitzadors més eficaços. S'estima que almenys la tercera part dels aliments que consumeix l'ésser humà depèn de la pol·linització i la major part d'ella, de la realitzada per les abelles mel·líferes.

 

Malgrat la seva importància, el nombre d'abelles i altres pol·linitzadors, tant silvestres com domèstics, sembla estar disminuint a tot el món; especialment, a Amèrica del Nord i Europa. Hi ha indicis que la manca de diversitat genètica dels llinatges més freqüentment utilitzats en apicultura pot jugar un paper rellevant en aquest descens, i hi ha consens sobre la necessitat d'identificar aquestes valuoses varietats regionals per preservar les abelles adaptades a nivell local.

 

A la Península Ibèrica, sembla haver-se conservat millor que en altres països l'abella local, l'abella negra ibèrica (Apis mellifera iberiensis), encara que en els últims anys s'observa una tendència creixent a la introducció d'abelles millorades d'altres subespècies, fet que suposa un risc per a la conservació de l'abella autòctona.

 

A Aragó, sembla haver-se conservat en puresa el llinatge M d'Apis mellifera iberiensis, encara que es necessiten estudis més amplis i actualitzats que ho confirmin. De fet, la comunitat autònoma presenta un elevat risc d'introducció d'abelles foranes ja que és una regió típicament receptora d'apicultors transhumants d'altres regions, inclosos apicultors francesos en els últims temps. Aquesta recepció d'abelles de diverses zones sense cap control genètic implica un risc per a l'abella local.

 

Recentment, s'ha observat també que alguns apicultors professionals han optat per la utilització d'abelles millorades d'altres espècies, amb el risc consegüent d'hibridació en aquestes zones. Un altre important perill per al manteniment de l'abella autòctona i la seva variabilitat és l'important augment de mortalitat de les colònies com a conseqüència de la síndrome de despoblament dels ruscs. Aquesta mort d'un percentatge important de colònies tots els anys provoca una important disminució de la variabilitat genètica en comptar amb un menor nombre de colònies per reposar les pèrdues.

 

El projecte dels professors Pilar Santolaria i Jesús YÁNIZ pretén contribuir al manteniment de l'abella autòctona a la regió per afrontar en millors condicions els importants riscos als quals s'enfronta l'apicultura en l'actualitat.

 

Per a això, serà necessari en primer lloc realitzar una adequada caracterització de les abelles existents, per a continuació iniciar un procés de conservació de l'abella negra autòctona abans que es posi en risc la seva continuïtat.

 

El projecte està finançat per una beca d'investigació de l'Institut d'Estudis Altoaragoneses i per la DGA, a través del finançament del grup Tecnogam (A40). En ell col·laboren també el ADS Número 1 de la província d'Osca i més de 40 apicultors de la nostra comunitat.

 

Espanya és el principal país productor de mel a la Unió Europea (UE) i es troba entre els 12 primers del món. També destaca per superar la resta de països europeus en el nombre d'arnes (uns 2,3 milions) i d'apicultors professionals.

 

Però la importància de l'apicultura va molt més enllà de la producció de mel, ja que són els insectes pol·linitzadors més eficaços a causa del seu nombre, als llargs vols que realitzen i la diversitat de flors que visiten.

 

Les abelles domèstiques, que són les úniques que passen l'hivern en comunitat, liben multitud de plantes. Durant la recol·lecció de nèctar i pol·len, pol·linitzen les flors. Aquesta col·laboració entre el regne animal i vegetal és molt valuosa ja que permet l'abundància en fruites i hortalisses i asseguren també la biodiversitat floral que ens envolta.


 Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Fonts: noticiasapicolas.com.ar
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar