Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

L'olor de les flors redueix la resposta agressiva de les abelles davant amenaces

abejas Foto efeverdeSegons aquesta primera investigació científica.

 

 

EFEverde.- L'olor de les flors associat amb menjar deté l'atac de les abelles productores de mel quan estan en perill, segons va descobrir un grup de científics australians i francesos en un estudi publicat a Nature Communications.

 

Els experts es van adonar que la presència en l'aire de substàncies químiques florals, com el linalool i el 2-phenylethanol o alcohol fenelítico (que estan, entre altres, en clavells i geranis) a més de la rentada redueixen la resposta agressiva d'aquests insectes davant amenaces externes, segons un estudi.

 

En defensar els seus ruscs d'intrusos, les abelles llancen un potent senyal de feromones perquè les seves companyes de niu deixin la feina de casa i s'uneixin a la defensa.


Olors que es relacionen amb el menjar

Aquesta és la primera vegada que una investigació científica analitza com la presència d'olors que es relacionen amb el menjar altera aquesta reacció davant la por i aconsegueix paralitzar el reclutament d'abelles per defensar el rusc.

 

Els experts van concloure que aquest efecte no es deu al fet que les olors florals emmascarin les feromones, sinó al fet que resulta més potent la percepció d'aquests aromes com suculents menjars.

 

Aquests resultats aporten noves revelacions sobre quins conflictes sensorials porten a les abelles a prendre decisions, a més d'ajudar els apicultors a controlar l'activitat dels seus ruscs.


La lavanda, una de les que modifica en major mesura la conducta de les abelles

Els investigadors liderats per Morgane Nouvian van introduir petits grups d'abelles escollides de colònies naturals en un espai cilíndric amb un petit maniquí giratori com a figura amenaçant.

 

Durant 3 minuts van sotmetre a aquests insectes himenòpters a diversos olors i van mesurar la seva agressivitat amb el percentatge d'intents d'atacar amb els seus agullons a maniquí.

 

Després de les proves van concloure que l'espígol, el linalool i l'alcohol fenelítico són la substàncies que modifiquen en major mesura la conducta de les abelles.

 

Després de provar acetat de linanil (que es troba en diverses flors), limonè (cítrics), components amb feromones i una barreja d'olors de plantes coneguts com "praescent", els científics van concloure que no tenien cap efecte sobre la resposta de les abelles davant amenaces.

 

La seva anàlisi va demostrar que, tot i això, el 2-phenylethanol o alcohol fenelítico, que es troba a roses, clavells, flor del taronger i geranis, rebaixava la freqüència de l'atac de les abelles al maniquí.

 

De la mateixa manera, la barreja de lavanda, composta per linalool i acetat de linanil, va frenar considerablement l'agressivitat d'aquests insectes.

 

El fet que el acetat de linanil provoqués una reacció sobre els insectes a presentar juntament amb linalool va fer pensar als experts que aquesta substància aromàtica té un gran impacte sobre la reacció a la por de les abelles.


 Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Fonts: efeverde.com
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar