Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

EN PERILL! Troben 57 pesticides diferents en el cos d'abelles intoxicades

abejasmuertas Foto diarioecologiaLa mort massiva d'abelles de la mel (Apis mellifera) ha estat documentada durant els últims anys en diverses zones del planeta i molts estudis apunten que aquest fenomen està provocat per la suma de diverses causes.

 

 

Un dels motius de l'anomenat col·lapse dels ruscs és la utilització de pesticides, ia Europa ja s'han adoptat mesures per controlar parcialment algunes substàncies sospitoses com els neonicotinoides.

 

L'abast d'aquest problema pot ser molt més gran del que es pensava fins ara, recent estudi indica que les abelles estan sent enverinats a Europa amb fins a 57 pesticides diferents.

 

Els resultats d'aquest estudi han estat possibles gràcies a una nova aplicació d'un sistema d'anàlisi simultani de fins a 200 compostos químics posat en pràctica per un equip liderat per experts de l'Institut Nacional d'Investigació Científica de Polònia.

 

A la recerca dels autors de les morts

"La salut de les abelles és un assumpte d'interès públic ja que es tracta d'un dels insectes que determinants per a la pol·linització de més del 80% dels cultius i plantes silvestres a Europa", ha explicat Tomasz Kiljanek, autor principal de l'estudi . "Per aquest motiu volíem desenvolupar una prova per analitzar de forma ràpida un gran nombre de pesticides que actualment estan aprovats per al seu ús a la Unió Europea, i veure quins d'ells poden estar enverinant a les abelles."

 

La gran quantitat de productes sintètics presents en el medi natural fa difícil saber quals poden fer mal a una espècie en concret. A més és possible que els danys es produeixin per una combinació de diverses compostos o per l'ús continuat d'aquestes substàncies bioacumulables.

 

L'equip liderat pel professor Kiljanek ha posat en pràctica un mètode anomenat QuEChERS (que s'utilitza generalment per detectar pesticides en els aliments) per buscar restes d'aquestes substàncies en el cos d'abelles mortes en 70 casos de presumpte enverinament.

 

Els resultats ara publicats indiquen que es van trobar fins a 57 pesticides diferents presents en les abelles mortes, encara que de moment no s'ha pogut determinar quin dels compostos va ser la causa directa dels problemes de salut en cada un dels casos analitzats.

 

"Els incidents d'enverinament massiu d'abelles són la punta de l'iceberg". "Fins i tot en nivells molt baixos, els pesticides poden debilitar els sistemes de defensa de les abelles, el que permet a paràsits o virus per matar lentament a les colònies d'abelles". "Els nostres resultats ajudaran a millorar els coneixements sobre la influència dels productes químics sobre la salut de les abelles, i proporcionaran informació important per a altres investigadors per avaluar millor el risc vinculat amb la barreja dels producte utilitzats actualment", ha indicat el professor Kiljanek .


Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Fonts: diarioecologia.com
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar