Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

La producció de mel a Girona es ressent per les altes temperatures

Carles Foto La VanguardiaEl sector apícola també assenyala que les vespes velutinas ja s'han estès per totes les comarques gironines.


Girona. (ACN) .- Mal estiu per al sector apícola gironí. El passat mes de juliol, el sindicat agrari JARC ja alertava que les altes temperatures podien fer reduir la producció de mel. Una previsió que, malauradament, s'ha acabat complint. "Les flors de castanyer i altres que teníem durant el mes de juny i juliol s'han cremat, el sol era tan fort que les cremava i les abelles han passat un estiu sense trobar massa menjar", ha explicat el president dels Apicultors gironins Associats , Àngel Noguer.

 

Fins a finals de setembre no es podrà quantificar el descens de producció, des de l'associació d'Apicultors Gironins Associats, el seu president Ángel Noguer ja ha avançat que aquest estiu serà "pitjor" que el passat i que el 2015 serà un "any normal, tirant a dolent ". "Durant la primavera es va començar a fer mel i semblava que la temporada seria bona però aquest estiu ha fet tanta calor que les flors que havien de sortir per a juny i juliol, com la del castanyer, s'han cremat", va explicar el president.

 

Segons Noguer, les altes temperatures que van registrar durant l'onada de calor del mes de juliol i posteriorment alguns dies d'agost van danyar les flors i, al seu torn, van provocar que les abelles no tinguessin prou aliment i haurien de cobrir més terreny per trobar nèctar i aigua . Només aquells apicultors que van moure les seves caixes cap a la muntanya o cap a França han pogut "fer alguna cosa". La resta, sobretot aquells situats a la zona de l'Empordà i la comarca del Gironès, s'han vist afectats per la calor.

 

Vespes velutinas en tota la demarcació
I és que les altes temperatures afecten la producció de mel que les abelles deixen de produir durant les hores centrals del dia. Normalment treballen seguit les hores de sol; de mitjana del matí fins a les nou del vespre. Amb temperatures com les del mes de juliol, les abelles solen deixar de treballar entre les onze i les cinc de la tarda perquè han de destinar els seus esforços a mantenir les arnes per sota de 35 graus perquè no es morin les seves cries.

 

Ara, des del sector, esperen que la baixada de les temperatures i les pluges que han caigut en els últims dies puguin servir per recuperar una part de la producció perduda durant aquesta tardor. A part de la manca de nèctar, durant aquests dies de calor les abelles han hagut de alimentar-se amb la mel que hi havia dins dels ruscs. Per mantenir la temperatura per sota de 35 graus, les abelles han de ventilar el ruscs creant corrents d'aire amb les seves ales. Una tasca que els obliga a consumir mel per mantenir l'energia. Una mel que, posteriorment, els productors no poden recollir i que, ara, tampoc poden extreure ja que han de deixar unes reserves perquè les abelles puguin passar l'hivern sense dificultats. "Tenim esperances en què la floració de tardor ens ajudi a recuperar una mica la producció encara que perdut és irrecuperable", ha lamentat Rodríguez.

 

En paral·lel al sector apícola gironí també ha de fer front a un altre problema greu: les vespes velutina o asiàtiques, una espècie carnívora que s'alimenta d'abelles. Uns insectes que van creuar la frontera procedents de França cap a l'Alt Empordà. Darrerament, els apicultors han localitzat un nou niu a Santa Pau, a la Garrotxa, i un altre a Cantallops. A més, asseguren que han notat un increment de la presència d'exemplars de vespes a les comarques gironines, fins i tot en llocs com Llançà (Alt Empordà) on fins fa uns mesos o un any no n'hi havia.

 

On més hi ha és a Sadernes
"Jo he notat un gran canvi respecte a l'any passat, han augmentat la presència de vespa velutina tot el les comarques de Girona i, sobretot, a l'Alt Empordà". Afirmen que "en dos o tres anys trobaràs vespes en qualsevol lloc de la província de Girona i això ens portarà molts problemes", assegura Noguer. Segons l'associació d'apicultors, ja han localitzat vespes en paranys del Ripollès, la Selva, el Pla de l'Estany i la Garrotxa. "On més hi ha és a Sadernes. Allò és un viver de vespes i des d'allà s'escamparan a tot Catalunya ", assenyala el president dels Apicultors Gironins Associats.

 

El problema és que fins ara no hi ha una solució definitiva que permeti aturar la seva expansió o eliminar-les. Els apicultors fan el que poden col·locant trampes per caçar-les però les abelles no estan prou acostumades a aquesta nova amenaça i, en alguns casos, no surten del rusc per por a patir atacs i acaben morint de fam. "Com quan es feia un setge a una ciutat fa segles, les vespes assetgen les abelles fora dels eixams i intenten caçar al vol", assenyala Noguer.

 

En principi, aquest mes de setembre està previst que es reuneixin els membres de l'associació d'Apicultors Gironins Associats per tractar temàtiques diverses entre elles la producció de mel i la situació del sector. A més, volen organitzar una sortida conjunta amb tots els apicultors que estiguin interessats en aprendre com detectar un niu de vespes velutina i mostrar, en directe, com s'han de despenjar i retirar. A part, durant la trobada també donaran a conèixer el canvi que s'aplicarà a l'hora de marcar els ruscs de cadascun dels apicultors.


 Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Fonts: lavanguardia.com
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar