Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Abelles pol·linitzadores - Eng. Agr. Msc. José Alfredo Salinas Daiub (Tècnic de CDA-DEAg - Ñeembucú)

cuadroabeja Foto chil.orgQuan s'analitza la importància de les abelles, en el competent a les seves funcions, és possible adonar-se que és molt més que produir mel. Per si sol aquest aliment és un dels productes més meravellosos de la naturalesa, pel fet que serveix per a la nutrició dels pobles. La importància de la pol·linització per a la seguretat alimentària i biodiversitat és inqüestionable. Igualment, representa un servei ecològic gratuït provinent d'aquests insectes.

 

La pol·linització és un dels fenòmens més fascinants de la natura i és el que permet la fecundació de les plantes. En aquest procés, les abelles mel·líferes assumeixen una importància destacada: són unes de les més eficients i, a més, han estat les principals protagonistes d'una activitat humana mil·lenària i, sens dubte, una de les més sostenibles: l'apicultura.

 

No obstant això, des de fa anys, les poblacions d'abelles domèstiques i d'altres insectes pol·linitzadors estan patint cridaneres disminucions. Són moltes les amenaces a què s'enfronten aquests insectes tan beneficiosos: el canvi climàtic, pèrdua i deteriorament d'hàbitats, canvis en l'ús dels sòls, pràctiques agrícoles, plagues i malalties, espècies invasores de males herbes i fins exòtiques.

 

QUÍMICS DE RISC PER A LES ABELLES

La Comissió Europea (CE) ha fet un primer pas per protegir les abelles, proposant la prohibició parcial de tres plaguicides neurotòxics: tiametoxam, imidacloprid i clotianidina, als quals s'hauria d'agregar fipronil, clorpirifos, cipermetrin i deltametrin. Per als que no es dediquen a l'agricultura o apicultura, aquestes paraules sonaran com desconegudes, però es tracta dels químics més utilitzats en el camp, en cultius de blat de moro, cotó, colza i gira-sol, per contenir plagues, com els escarabats, arnes o pugó. Al Paraguai s'utilitzen en forma permanent per al control d'insectes.

 

AMENACES

Els tres pesticides prohibits contenen neonicotinoides o derivats de la nicotina i tenen efectes neurotòxics sobre el sistema nerviós de les abelles, aquestes es desorienten i són incapaços de tornar al seu rusc, el que ha provocat un descens de la seva població que, en alguns països, ha superat el 25%. A més d'aquests productes, que porten 20 anys sota sospita, les sequeres, inundacions, una agricultura que cada vegada tendeix més als monocultius extrems amb els seus fumigacions massives, i diversos fongs i protozous també han contribuït a aquest descens de la població.

 

IMPORTÀNCIA

Els arguments per prohibir aquests insecticides és l'important paper ecològic i econòmic que tenen les abelles en la pol·linització de molts cultius, i la contribució fonamental a la seguretat alimentària dels pobles.


 Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Fonts: abc.com.py
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar