Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

El rusc. Tipus d'arnes

colmenadesdelapiquera*Quina és la millor rusc?
*Quin model s'adapta més a les meves necessitats?
*Quin model és millor per a aquest clima?
*Mesures de les arnes més comuns
*Comparativa de 3 tipus de ruscs

 

Partim de que no hi ha un rusc millor que una altra. El seu és provar les tres i treure cada un els seus conclusions. El model a escollir de rusc és una de les preguntes que es fan els apicultors principiants. Com el model de rusc a adoptar és funció de la capacitat melífera de la regió i del clima, el principiant ha, sobretot, recórrer la regió en què pensa establir la seva rusc o abellar per adonar-se dels models de ruscs utilitzats pels que han començat abans que el. Després d'haver parlat amb alguns apicultors de la zona i examinat els motius que els van guiar en la seva decisió, podrà escollir el model que més convingui o el que ell cregui que mes convé. Però cal tenir en compte que aquests motius no són forçosament els més ben fundats. En efecte, nombrosos apicultors que han escollit un tipus de rusc, al principi arbitràriament, un model o un model existent al mercat, creuran que correspon al model ideal, bé perquè no volen canviar d'opinió o perquè no ha assajat amb un altre model de rusc. A continuació presentem les característiques més generals dels tres tipus de ruscs mes utilitzades a Espanya:

 

Rusc Layens (Creixement horitzontal, amb alça creixement vertical)

N º de quadres: 12, També existeixen amb 10 i 14 quadres.

Dimensions internes del rusc: Cambra de cria: llarg: 49 cm; amplada: 35 cm; alt: 41 cm; ½ Alça) (Poc comú): llarg: 49 cm; amplada: 35 cm; alt: 20,5 cm.

Dimensions internes del Quadre. (Lamina de cera): Cambra de cria: Llarg: 30 cm; Alçada: 35 cm; Alça (½): Llarg: 30 cm; Alçada: 17 cm.

Capacitat total de la cambra de cria: (30 x 35 x 12 x 2) = 25200 cm ².

Rusc Langstroth (Creixement vertical)  

N º de quadres: 10.

Dimensions internes del rusc: Cambra de cria: llarg: 46 cm; ample: 37 cm: alt: 23 cm; Alça: llarg: 46 cm; ample: 37 cm; alt: 23 cm.

Dimensions internes del Quadre. (Lamina de cera): Cambra de cria: Llarg: 42 cm; Alçada: 20 cm; Alça: Llarg: 42 cm; Alçada: 20 cm.

Capacitat total de la cambra de cria: (42x20 x 10x 2) = 16800 cm ².

 Rusc Dadant (Creixement vertical)

N º de quadres: 10.

Dimensions internes del rusc: Cambra de cria: llarg: 52 cm; amplada: 45 cm; alt: 32 cm; Alça (½ alça) llarg: 52 cm; amplada: 45 cm; alt: 17 cm.

Dimensions internes del Quadre. (Lamina de cera): Cambra de cria: Llarg: 42cm; Alçada: 27 cm; Alça (½): Llarg: 42cm; Alçada: 13 cm.

Capacitat total de la cambra de cria: (42 x 27 x 10 x 2) = 22680 cm ².

 

Taula comparativa dels tres tipus de rusc més usats a Espanya

tablacolmenatam

Comparativa dels tres tipus de rusc més utilizades a Espanya.
Partim de que no hi ha una Colm ena millor que una altra, tot depèn de molts factors. El seu és provar les tres i treure cada un els seus conclusions. A continuació presentem les característiques més generals dels tres tipus de ruscs mes utilitzades a Espanya.

 

Resum de mesures

Tablamedidascolmenas


 

Font: apicola dels Pedroches
Síguenos en facebook: Apicultors Gironins Associats
Síguenos en twiter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar