Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Reflexions sobre el canvi climàtic i les abelles

Abejasenmedio Foto portalveterinariaSegons els estudis científics sobre el tema no són els canvis en si mateixos, sinó la rapidesa amb què es produeixen, no donant temps a les diferents espècies d'animals i vegetals a adaptar-se a les noves condicions climàtiques, originant el que en aquests cercles denominen començament de la sisena extinció massiva de biodiversitat sobre la terra.

 

La naturalesa no es cansa d'avisar-, temperatures mai conegudes assolen tot el planeta, pluges torrencials, vents huracanats, desertització, pujada del nivell dels mars, perdudes d'espècies animals i vegetals a un ritme cada vegada més gran són les conseqüències del canvi climàtic.

 

La manca de coneixement i sensibilitat de les poblacions humanes respecte al medi ambient, creient que som els amos de tot el que ens envolta, que podem modelar i modificar a la nostra conveniència nostre entorn, contaminant sense parar, utilitzant productes tòxics sense límits per controlar els nostres cultius, per simple conveniència o negoci, ens va portant a poc a poc al desastre.

 

Sobre la terra viuen aproximadament 7.400 milions d'éssers humans, la major part de la població és pobre i només pot cobrir les seves necessitats bàsiques, una altra part de la població molt menor, precisament la que més pot fer, només es preocupa dels diners i de passar-ho bé, molt pocs pensen en el desastre que se'ns acosta.

 

La pujada de temperatures globals durant els pròxims segles acabés amb gran part de les espècies vegetals i animals del planeta. Entre la possible mort prematura d'espècies, es troba la nostra abella melífera, la seva desaparició pot portar conseqüències molt difícils de predir però sense cap dubte catastròfiques, mantenir una població suficient de pol·linitzadors és fonamental per a la conservació de la flora natural, protecció de la biodiversitat i producció agrícola.

 

 La mort i desaparició de les abelles en els nostres camps pot semblar a molts un fet trivial, però no és així, les pèrdues econòmiques que originaria als cultius seria una part molt petita comparada amb la que produiria als ecosistemes i medi ambient, és difícil imaginar les conseqüències per a altres espècies tant vegetals com animals, l'alteració de l'equilibri dels ecosistemes pot portar-nos com a conseqüència la desolació i la fam a tot el planeta.

 

La recent mort massiva de les nostres abelles obeeix a un conjunt de causes, sens dubte produïdes per l'ésser humà, va començar amb la "Varroa" un paràsit que arribo a 1.980 procedent d'una altra espècie d'abella, però que la nostra abella no coneix i no sap defensar-se, les mata poc a poc. Mitjançant tractaments continus vam arribar a controlar al paràsit però mai arribarem a eliminar-lo totalment, així hem convertit a les abelles en insectes fàrmac-dependents.

 

Però les desgràcies per a les abelles no vénen soles, noves espècies invasores, la pujada de temperatures degudes a l'escalfament global, la contaminació, els insecticides i herbicides emprats en l'agricultura, virus i altres malalties oportunistes per la debilitat de les nostres abelles fan que la situació passi a ser preocupant.

 

L'últim reducte possible per a les nostres abelles mel·líferes està en l'apicultura, gràcies a les persones que les cuidem i mantenim vives tothom es beneficia de la seva incansable treball de pol·linització. Però ser apicultor no és fàcil, són molts els que comencen però pocs els que acaben, la majoria es queda pel camí i com a molt amb unes poques ruscs per gaudir del seu temps lliure.


 Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Fonts abejas.org
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar