Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

La vespa devoradora d'abelles envaeix Espanya a 50 km per any

vespavelutina Foto LAVANGUARDIALa plaga més temuda pels apicultors afecta especialment al País Basc, Catalunya, Cantàbria, Galícia, la Rioja i Astúries

 

EFEverde / Natural
2016.04.13 11:13 | Actualitzat a 2016.04.13 11:29

 

La vespa d'origen asiàtic Vespa velutina està envaint a un ritme d'uns 50 quilòmetres a l'any diverses comunitats del nord de la Península Ibèrica, a més d'haver estat detectada també a Balears, la Rioja i Castella i Lleó.

 

La presència a Espanya d'aquest insecte especialitzat en alimentar-se de abelles (Apis mellifera) es va confirmar per primera vegada el 2010 i, tot i els milers de nius inactivats des de llavors, persisteix la dificultat del seu control, coincideixen a afirmar científics dels centres de investigació CREAF de Catalunya i Neiker-Tecnalia del País Basc, dues de les regions més afectats per la plaga.

 

La Vespa velutina ha estat localitzada a Galícia, la Rioja, Astúries, Castella i Lleó, Balears, Catalunya, Navarra, País Basc i Cantàbria, i la seva expansió segueix "la pauta esperada, perquè està molt condicionada per un clima relativament suau i plujós" , explica Joan Pi, científic del Creaf.

Nido Foto LAVANGUARDIA

Joan Pino ha desenvolupat un model de predicció d'aquest himenòpter per conèixer com s'expandeix, que ha demostrat una alta fiabilitat i en què, de vegades, apareixen "punts discordants", perquè també és important la xifra de "dispersadores" (reines fundadores ).

 

Segons l'opinió de l'expert del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals de Catalunya (CREAF), la vespa asiàtica és un clar exemple de què passa quan el problema no s'ha atacat "molt al principi".

 

Expansió al País Basc

En els últims quatre anys s'han destruït 6.500 nius a Euskadi. L'àrea més afectada és Guipúscoa, però el 2015 hi va haver "una gran expansió a Biscaia on es van retirar 2.180 nius", indiquen Ana García i Jesús Félix Barandika, de l'Institut Basc d'Investigació Neiker-Tecnalia.

 

Un interessant vídeo documental d'EITB (Radiotelevisió Basca) exposa amb gran claredat la gravetat de la invasió de vespes asiàtiques al País Basc durant els últims anys.

 video Foto lavanguardia

Les dades indiquen que hi ha un millor establiment d'aquesta vespa a la zona nord, i de fet, en aquesta àrea, la invasió avança a un ritme d'uns 50 quilòmetres per any, subratllen García i Barandika.

 

Els investigadors cnsultados per EFEverde coincideixen en l'extrema dificultat de controlar la plaga a causa de que no existeixen "atraients específics".

 

Actualment, afirmen García i Barandika, la lluita es desenvolupa bàsicament en els abellars, ja que les abelles són una part important de la dieta de la vespa asiàtica.

 

Qualsevol dels mètodes utilitzats intenten minimitzar els danys i mantenir el nombre de vespes baix perquè les abelles segueixin treballant amb normalitat, però "està sent difícil d'aconseguir".

 

Trampes per capturar les reines

En general, es fan paranys a la primavera per capturar reines (el que evita el desenvolupament dels nius que comencen a créixer en aquesta època), i quan la intensitat d'atac en els abellars és alta (agost i setembre) es realitzen paranys d'obreres .

 

Els adults s'alimenten de nèctar i fruites madures, mentre que les cries mengen preferentment abelles mel·líferes i altres insectes. Una sola d'elles pot capturar entre 25 i 50 abelles al dia i d'aquí l'amenaça que representa per als apicultors.

 

La Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA) ha denunciat aquesta setmana el greu risc que representa per a les més de dos milions de ruscs espanyoles.

 

"És una espècie invasora -afirma- que acaba amb gran part del rusc en poc temps, minvant la seva productivitat en tot just una campanya". La producció mitjana de mel a Espanya se situa en 32.100 tones.

 

De moment, l'abella local Apis mellifera no té desenvolupats mecanismes de defensa com l'abella asiàtica Apis cerana, ja que aquestes s'agrupen formant una bola d'abelles envoltant la vespa, generant una temperatura interna al voltant de 45 graus, que ocasiona la seva mort.

 

Sense mecanismes naturals de defensa

Amb el pas del temps "és probable que la nostra abella també desenvolupi un mecanisme semblant", però de moment el que fan les abelles de ruscs atacades per la vespa és no sortir, afegeixen els dos investigadors de Neiker-Tecnalia.

 

No hi ha una estimació econòmica dels danys produïts, però la vespa asiàtica té "un alt component social, per l'alarma que genera a la població la presència de molts nius en els entorns urbans".

 

Tot i que no té un comportament agressiu cap a les persones, s'han donat casos de picades.

 

Els principals enemics naturals de la Vespa velutina són les aus i mamífers silvestres, com l'abellerol, el falcó vesper i el teixó.


Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Fonts: lavanguardia.com
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar