Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

reinas Foto sagarpaGràcies a uns sensors de vibració molt precisos, uns científics han aconseguit entendre els cants i nyequeigs d'aquestes abelles quan encara són al rusc de la mare, acabades de néixer.

 

Un equip d'investigadors de la Universitat de Nottingham Trent, a Anglaterra, han fet servir uns detectors de vibració molt sensibles per decodificar els cants i nyequeigs de les abelles reina acabades de néixer, quan encara són al rusc de la seva mare, un sistema de comunicació que impedeix, literalment, que les noves reines es matin entre elles. Als ruscs, les abelle obreres "creen" abelles reines posant els ous en cel·les especials que queden segellades després d'omplir-les amb gelea reial, que permet que les larves d'abella arribin a la maduresa sexual i es esdevinguin reines, a diferència de la resta de membres de la colònia.

reinas Foto sagarpa

Si dues noves reines es troben al mateix temps a dins del rusc, començaran a lluitar fins que una aconsegueixi matar l'altra. Per impedir que això passi, quan una reina és a punt de sortir de la cel·la comença a nyequejar i, quan ho fa, comença a cantar per avisar les obreres que totes les altres reines, que encara nyequegen, han de continuar tancades a les cel·les. Aquests sons han estat enregistrats i fets públics per la mateixa universitat anglesa, que ha qualificat aquests diàlegs "d'extraordinaris" per com es poden sentir les reines responent l'una als sons de l'altra.

 

Fins ara es pensava que parlaven entre elles, potser veient quina era les més forta, però ara els científics proposen una explicació diferent. El cant de la reina que ha sortit de la cel·la està avisant a les obreres que ha nascut, mentre el nyeqyeig de les captives avisa que estan a punt per fer el mateix. Tots aquest sons estan adreçats a la resta de la colònia, a les desenes de milers d'abelles que miren que només hi hagi una nova reina alhora al rusc. Així, quan una reina surt i comença a cantar, les obreres mantenen les altres tancades a les cel·les fins que deixa de fer-ho, senyal que ha marxat a la recerca d'un nou niu. Quan això passa, les abelles deixen que surti una nova reina, en un comportament desconegut fins ara i que resulta absolutament fascinant.


Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


A causa de la normativa vigent, els textos acotats han de ser en el llenguatge original annexant la font.


Si té dubtes o voleu més informació envieu-nos un mail a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.


Fonts: elmon.cat

Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar