Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

La UE protegeix les abelles amb la restricció d'ús i venda de tres tòxics de plaguicides

  • La UE protegeix les abelles amb la restricció d'ús i venda de tres tòxics de plaguicides
  • Galícia va perdre més de mig milió d'eixams des que es comercialitzen aquestes substàncies
  • "Si les abelles desapareguessin del planeta, a l'home li quedarien només quatre anys de vida"
  • La Comissió Europea acaba de publicar un reglament
  • Tres substàncies actives que es consideren de "risc agut elevat" per les abelles
  • L'Agència europea per a la salut alimentària, assenyala un quart pesticida


abejas-intoxicadaLa UE protegeix les abelles amb la restricció d'ús i venda de tres tòxics de plaguicides


Galícia va perdre més de mig milió d'eixams des que es comercialitzen aquestes substàncies, fa 18 anys - La mesura entra en vigor al desembre i es revisarà en 2 anys


Elena Ocampo | Vigo 2013.05.29 | 08:14

 

"Si les abelles desapareguessin del planeta, a l'home li quedarien només quatre anys de vida". Aquesta cita atribuïda a Einstein reflecteix l'important paper d'aquests insectes himenòpters per a la vida humana i la desaparició a Galícia es xifra en més de mig milió d'eixams, en una minva progressiva registrada en els últims 18 anys 540000 colònies, segons dades de la Associació Galega d'Apicultura (AGA) -.

 

Per salvaguardar a les abelles, la Comissió Europea acaba de publicar al Diari Oficial de la UE un reglament que prohibeix l'ús i la venda de llavors tractades amb productes fitosanitaris que continguin clotianidina, tiametoxam i imidacloprid, tres substàncies actives que es consideren de " risc agut elevat "per a les abelles. Alhora, restringeix l'ús d'insecticides i plaguicides que les continguin i que a Galícia es comercialitzen des de 1994, a través de diverses marques, segons fonts consultades. La mesura entrarà en vigor el desembre d'aquest any i es revisarà com a màxim en un termini de dos anys.

 

A més de proveir de mel, les abelles són un dels anomenats "pol · linitzadors de l'ecosistema mundial"-la major part de la dieta humana procedeix de cent espècies de fruites i llavors que han precisat de pol · linitzadors-. I aquesta frase que sona a maledicció apocalíptica, cobra força amb la progressiva desaparició de les abelles en els últims anys, que han vist reduïda de manera preocupant la seva població. Encara que el fenomen té caràcter mundial, els apicultors gallecs constaten la "cruesa" del descens anual i progressiu d'entre el30 i el 40% de les abelles a Galícia.

 

Cinquanta milions d'euros

El secretari de la AGA, Xesús Asorey, per tant, saluda la prohibició per la UE dels tres "nicotinoides", als quals acusa del descens d'eixams i "de pèrdues en el sector de més de 51 milions d'euros", però si comptem les pèrdues socials l'import ascendeix: "Aquest é un dels grans pas na boa direcció, però moito queda per facer perquè abellas i outros pol · linitzadors segueixin brunzint sen ameazas", resumeix irònic.

 

No obstant això, l'Agència Europea per a la salut alimentària (EFSA, per les sigles en anglès) encara assenyala un quart pesticida anomenat "fipronil" i utilitzat en el cultiu de blat de moro com a perillós per a la salut de les abelles mel · líferes, després de Brussel · les hagi anunciat un veto de dos anys per als altres tres plaguicides. Els experts de la UE han analitzat els riscos d'aquest químic en diversos cultius i han conclòs que existeix un "risc greu" per a les abelles quan el fipronil és utilitzat en el tractament de les llavors de blat de moro.

 

Per la seva banda, l'AGA ultima la seva Mostra Galega d'Apicultura, que se centrarà en la cria de reines i la producció de gelea reial, un producte amb una alta demanda en el mercat i que atraurà a apicultors professionals francesos.


Segueix-nos a Facebook: https://www.facebook.com/groups/grupoaga/
Font: Farodevigo

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar