Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Trobat un altre niu de ' vespa assassina ' als afores de Ripoll

noticianidovespa Foto elpaisÉs la segona cau d'aquesta espècie invasora que es troba a Catalunya.

Localitzat un niu de ' vespa assassina ' a la Vall d'en Bas.

 

 David García Vázquez Barcelona 14 ENE 2014 - 13:25 CET

Ja ho va advertir fa tres mesos el Departament d'Agricultura fa tres mesos: "La vespa velutina ha vingut per quedar-se". Ahir a la tarda un grup de persones que caminaven pels voltants de Ripoll (Ripollès) van localitzar el que podria ser un nou niu d'aquesta espècie invasora a la part alta d'un roure, a uns 17 metres del terra. Fonts dels Agents Rurals, que aquest matí s'han dirigit a la zona per comprovar la troballa, han confirmat que es tracta d'un niu de velutinas.

 

Aquest és el segon niu que es troba a Catalunya, després del que va ser trobat a principis del passat mes de desembre en un bosc del veïnat del Mallol, a la Vall d' en Bas (La Garrotxa). Aquest primer troballa va servir perquè membres dels bombers del País Basc, on la vespa assassina porta més de dos anys instal·lada, ensenyaran als membres dels Agents Rurals i apicultors de Girona les millors tècniques per destruir els nius d'aquests insectes. Bàsicament, s'utilitzen tres mètodes, depenent de la zona de la seva localització i de les seves característiques. El primer, és abatre el niu a trets. En segon lloc, utilitzant uns difusors especialitzats per treballar en àrees urbanes, o com es va fer a la Vall d' en Bas, amb una perxa que permet arribar a zones altes amb facilitat , punxar i injectar verí.

 

El niu trobat a Ripoll no representa cap problema per a l'extensió de l'espècie per Catalunya. A principis de tardor dels membres de les colònies abandonen els seus caus ia la primavera comencen a construir nous nius, així que el trobat a Ripoll, igual que succeís amb el de la Vall d'en Bas, no té activitat a l'interior.

 

Des del passat estiu s'han succeït les troballes de vespes assassines a Girona. Llavors es va focalitzar la recerca d'algun niu a la Garrotxa, però els apicultors gironins ja sospitaven que per la quantitat d'exemplars trobats era "molt probable que no hi hagués un sol niu", deia Josep Maria Clarià, del sindicat Unió de Pagesos.

 

La Generalitat ha previst un pla d'actuació per lluitar contra la vespa assassina. Conscients que evitar la seva instal·lació definitiva és impossible, com s'ha demostrat a França o el País Basc, el Govern català col·locarà prop d'un miler de trampes per atrapar l'insecte a la zona de Girona. Així mateix, quan arribi la primavera s'iniciarà una campanya per localitzar els nius i poder destruir-los.


 

Font: elpais
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar