Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

La grandesa del que és petit

apicultores Foto elpaisLa meitat de les espècies del món i el 80 % d'Espanya són insectes
Descriuen 286 noves espècies de vespes a Costa Rica. A Espanya es descriuen 300 insectes a l'any
Espanya reconeix 17 insectes amenaçats, però el llibre vermell els puja a 139.
Les abelles estan considerats els animals més valuosos per a la biodiversitat


Javier Rico 23 DIC 2013 - 13:41 CET

Un equip d'investigadors de la Universitat d'Illinois a Urbana - Champaign (Estats Units) donava a conèixer recentment a la revista científica ZooKeys la descripció de 286 noves espècies de vespes a Costa Rica. Alhora, la Generalitat de Catalunya emprenia la recerca i aniquilació de nius de la vespa asiàtica, mal anomenada assassina, a la Vall d' en Bas, a la comarca de la Garrotxa (Girona). L'etiqueta d'assassina li ve del seu caràcter depredador (tret que caracteritza milions d'animals en tot el món), especialment sobre abelles, insectes també d'actualitat per la decisió de la Unió Europea de prohibir diversos pesticides tòxics per a elles.

 

A la prohibició va pesar sobretot l'impacte econòmic que ocasiona la pèrdua de les abelles (aporten 22.000 milions d'euros l'any a l'economia europea), però també l'important desequilibri que provocarien en diferents ecosistemes. Són considerades pels científics com els animals més importants de cara al manteniment de la biodiversitat cultivada i salvatge. Als Estats Units es calcula que el 60 % dels aliments consumits depenen de la tasca pol·linitzadora d'aquests insectes. A tot el món la dependència botànica arriba a les 250.000 plantes forals.

 

coleóptero Tillus ibericus Foto Ignacio López Colón de elpaisVetllar per la conservació de les 16.000 espècies d'abelles que hi ha al món o les 40.000 vespes de la família Braconidae, a les quals pertanyen les 286 noves descrites a Costa Rica, suposa mantenir i reforçar l'equilibri que aporten a les xarxes tròfiques d'una biodiversitat on manen els insectes. Gairebé la meitat de totes les espècies descrites per la ciència són insectes. Parlem de més d'un milió, de les quals 350.000 són escarabats. Per posar un exemple, la suma d'espècies de mamífers ronda els 6.000. A Espanya el percentatge arriba al 80% de les 60.000 espècies de fauna descrites i també manen els escarabats, uns 14.000, encara que els científics calculen que superen les 20.000.

 

Encara queda molta fauna per descobrir, i moltes espècies s'extingiran abans de descriure, però científics com José Ignacio López Colón fan que es mantingui la mitjana de 300 espècies descrites a l'any, cent de les quals són escarabats. "He descrit cinc gèneres, cinc subgèneres, 37 espècies i tres subespècies i m'han dedicat un gènere i cinc espècies", enumera aquest entomòleg, que a la seva tasca d'enginyer tècnic agrícola del centre d'educació ambiental Caserío Henares de la Comunitat de Madrid suma la de col·laborador del projecte Fauna Ibèrica del Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN/CSIC) al costat de Pablo Bahillo de la Pobla, biòleg basc amb el qual comparteix tasques de camp i investigació.

 

Amb aquest bagatge científic, López Colón està en buna disposició d'analitzar si les administracions legislen adequadament per protegir aquest patrimoni entomològic: "Evidentment no, encara que poc a poc les coses estan canviant i cada vegada es té més en compte. No obstant això, la lentitud en el procés és desesperant i només l'esforç continu de nombroses persones que amb els nostres escassos recursos ens preocupem per estudiar, divulgar, denunciar i promocionar aquests aspectes fa que les administracions vagin prenent consciència i movent-se a favor de tenir-los en consideració".

 

Encara queda molta fauna per descobrir i moltes espècies s'extingiran abans de descriure-les.

 

Això de l'escassetat de recursos li sona a Javier Blasco, mestre d'escola de Pina de l'Ebre (Osca) que ha descobert 120 espècies d'invertebrats en les estepes dels Monegres posant milers d'euros de la seva butxaca. "La satisfacció arriba quan després d'aquest treball veus que polítics que reien no només de la fauna que habita en aquests ecosistemes, sinó de les pròpies estepes monegrines perquè entenien que eren un secarral, van haver de donar passos per protegir-les", rememora Blasco, ara més centrat en tasques d'anellament d'aus a Aragó. Durant la seva labor entomològica tenir en guàrdia a més de cent investigadors repartits per tot el món que l' ajudaven a constatar i validar els descobriments que va realitzar.

 

Aquest treball dels investigadors, professionals i aficionats, hauria de comportar una protecció efectiva de la fauna invertebrada, però el catàleg estatal oficial que impulsa la seva conservació amb la inclusió d'espècies en el mateix va molt lent. Només 17 (nou en perill d'extinció -vuit vulnerables) apareixen en aquesta llista, encara que els atles i llibres vermells dels invertebrats d'Espanya eleven l'amenaça d'extinció a 41 espècies i situa com a vulnerables a 98.

 

La comunitat científica, que ha participat activament en els atles, els consideren elements imprescindibles perquè les administracions, també les autonòmiques, comencin a actualitzar i ampliar els catàlegs oficials. Però López Colón apunta que "no deixen de ser els primers passos d'una carrera que ni tan sols es pot assegurar que estigui resolta a mig termini, perquè queda molt camí per recórrer per assolir nivells mínims acceptables i igualar a la situació d'altres països europeus". No obstant això, aquest entomòleg, membre actiu també d'Ecologistes en Acció, prefereix recordar que, encara que hi ha casos en què possiblement s'hagi arribat tard a protegir una espècie (recorda el de l' escarabat Cebrio cardenalis, possiblement sepultat sota la barriada urbana i infraestructures al voltant de Torreblanca, a Sevilla capital)," el descobriment que hem dut a terme d'altres espècies les ha convertit en emblemes, fins i tot oficials, de determinats espais i han aconseguit aturar alguns camps de golf".


 

Font: elpais
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar