Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Agricultura acorda amb el sector apícola l'aprovació d'un protocol per fer front a la vespa velutina

apicultores Foto ruralcat

APICULTURA | 13/12/2013 DAAM

S'adquiriran trampes per fer-ne una nova distribució abans de la propera "eclosió" de vespes

 

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es va reunir amb el sector apícola d’Unió de Pagesos per donar resposta a la preocupació dels apicultors pel que fa a la vespa velutina, la vespa invasora de grans dimensions originària d’Àsia que ha estat detectada a Catalunya recentment a les comarques de l’Alt Empordà, la Garrotxa, el Ripollès i la Selva.

 

Així, entre els diferents punts acordats, destaca el compromís de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat pel que fa a l’adquisició de noves trampes per fer-ne distribució abans de la propera “eclosió” de vespes. Per la seva part, Unió de Pagesos donarà el departament una xifra orientativa de quina és la necessitat de paranys, i ells mateixos s’encarregaran de distribuir-los.

 

D’altra banda, el Departament també ha acordat reunir-se de nou amb el sector el pròxim mes de gener a fi de tancar un protocol en què es concreti el pla d’actuacions a dur a terme durant l’any 2014 per minimitzar els danys causats per la vespa velutina a l’apicultura i la biodiversitat.

 

El futur protocol tindrà per objecte proposar un pla d’actuacions per intentar frenar l’avenç i/o disminuir l’abundància d’aquesta espècie allà on s’instal·li, amb especial atenció als assentaments apícoles i els punts d’elevada o sensible diversitat biològica.

 

Finalment, també es va acordar l’actualització de manera immediata del fulletó informatiu disponible en la pàgina web del Departament, i també publicar-hi informació actualitzada sobre el desenvolupament del pla de control de l’abellerol.

 

Mecanismes de lluita

A Catalunya, atès que som en la fase inicial de l’expansió, les actuacions previstes consistiran a informar, formar, comunicar les troballes per part dels ciutadans, lluitar contra els adults solament en zones d’eixams conflictius, en època de reproducció o dispersió, a partir del juliol fins al final de la temporada, i lluitar contra els nius a partir del juny i fins a l’octubre.

 
Despenjat amb èxit un dels nius de vespa velutina a la Vall d’en Bas
D’altra banda, els Agents Rurals i personal tècnic del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural han pogut enretirar amb èxit el primer niu de vespa velutina detectat a Catalunya, concretament en un bosc proper al veïnat del Malloll de la Vall d’en Bas (la Garrotxa). La retirada d’aquest niu era determinant per poder-lo utilitzar com a prova pilot per testar les millors tècniques d’eliminació i alhora extreure informació sobre el comportament de l’espècie.

 

El procés de retirada s’ha fet mitjançant una plataforma elevadora i garantint les màximes mesures de seguretat, tenint en compte les dificultats d’accés al niu, situat a la part més alta de la capçada d’un roure d’uns 25 metres d’alçada i envoltat d’arbres.

 

El niu d’aquesta espècie invasora, que afecta l’abella de la mel, té les dimensions d’una pilota d’uns quaranta centímetres de diàmetre i es va poder localitzar dilluns passat, després d’un acurat seguiment dels agents rurals de la comarca de la Garrotxa. Les femelles fecundades ja han marxat per hivernar i les obreres han mort, per la qual cosa ja no suposa cap risc pel que fa a la dispersió de l’espècie.


Font: ruralcat
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar