Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Localitzen la primera rusc de vespes asiàtiques a Catalunya

nido Foto VanguardiaUn agricultor de la Vall d'en Bas (Garrotxa) troba un gran niu de l'espècie invasora especialitzada en devorar abelles.

Apicultors adverteixen que les vespes 'mare' ja han sortit.

 

 

Girona | 2013.12.04 - 13:39 h | Darrera actualització: 2013.12.04 - 19:08 h

Vall d'en Bas.- Un agricultor del Mallol, a la Vall d' en Bas (Garrotxa) ha localitzat una gran rusc de vespes asiàtiques (Vespa velutina), també conegudes com vespes assassines per la seva voracitat i agressivitat amb les espècies autòctones. L'ha localitzat, segons informa Ràdio Olot, sobre un roure i té unes dimensions de 70 centímetres d'alt per 50 d'ample. Els apicultors, però, han alertat que les vespes mare ja han sortit i que hi ha altres nius repartits per la zona.

 

L'agricultor que ha localitzat el primer niu de vespa asiàtica ho va detectar després de seguir alguns exemplars que transportaven grans de raïm sempre cap a la mateixa direcció. Un cop ha caigut les fulles del roure, ha pogut donar amb la gran rusc. Els apicultors asseguren que hauran de buscar a les mares amb l'arribada del bon temps. Les mateixes fonts apunten que serà difícil eradicar-les, però confien en poder controlar-les.

 

El primer exemplar es va detectar el passat 5 de setembre a Ripoll, als quals van seguir altres el 30 de setembre a Susqueda i Sant Privat d'en Bas.

 

Dades del departament d'Agricultura

Segons una nota facilitada pel departament d'Agricultura," el niu va ser localitzat el passat dilluns per part del Cos d'Agents Rurals a un quilòmetre i mig de l'abellar on es van observar els primers atacs d'aquesta espècie al·lòctona, i es troba a la part més alta de la copa d'un roure d'uns 25 metres d'altura, en un bosc proper al veïnat del Mallol de la Vall d'en Bas".

 

El niu localitzat té les dimensions d'una pilota d'uns quaranta centímetres de diàmetre, indica Agricultura i s'observa activitat molt escassa. La versió oficial indica que "les femelles fecundades nascudes en aquest niu hauran marxat per hivernar i moltes obreres ja han mort, de manera que ja no suposa cap risc per a la dispersió de l'espècie en el moment actual ja que aquests nius a l'hivern queden totalment abandonats i no es tornen a ocupar mai més".

 

Tenint en compte les dificultats d'accés al niu, per trobar-se a una elevada altura i envoltat d'arbres, s'està analitzant la metodologia i la tècnica més apropiada per a la seva retirada, garantint les màximes mesures de seguretat, actuació que executarà a partir de la setmana.

 


 

Més informació sobre la vespa velutina a: "La Velutina"

No oblidi veure "Mapa de la vespa velutina a Catalunya"


Font: vanguardia
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar