Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

El Congrés insta el Govern a actuar contra la vespa asiàtica

velutina En el text es reconeix que no hi ha mitjans eficients per aturar la expansió de l'insecte per la Península Ibèrica


David García Vázquez Barcelona 17 OCT 2013 - 00:56 CET

El Congrés dels Diputats ha aprovat avui una proposició no de llei en què insta l'Executiu central a "desenvolupar i posar en funcionament una estratègia nacional de lluita contra la vespa asiàtica (Vespa velutina nigritorax)", una espècie invasora que ja s'ha instal·lat a Espanya i que s'alimenta d'altres insectes, especialment d'abelles mel·líferes, pel que també se li coneix com vespa assassina. En el text es proposen solucions per mitigar la propagació d'aquest insecte, però alhora, es reconeix que la seva expansió per la Península Ibèrica és imparable.

 

La proposició ha estat aprovada per unanimitat per la Comissió d'Agricultura, Alimentació i Medi Natural. El text, presentat pel grup popular i en què adverteix del "greu dany que estan produint sobre la arnes, després d'haver perjudicat seriosament l'explotació comercial de les abelles en algunes regions del nord peninsular", s'estableix com a prioritari la col·laboració entre els governs autonòmics, així com la cooperació amb altres països per realitzar actuacions conjuntes de lluita contra la vespa asiàtica.

 

Procedent d'Àsia, aquest insecte va arribar a França el 2004, i en poc temps ja s'havia instal·lat per tot el sud del país. Fa tres anys es va detectar la primera colònia de avisa asiàtica a Irun (Guipúscoa). Amb una propagació d'100 quilòmetres per any, segons càlculs de la Generalitat de Catalunya, l'insecte invasor va arribar el 2011 a Castella i Lleó, Galícia i Catalunya, on a finals de setembre es va detectar la primera colònia establerta. Des de llavors, el Govern català ha buscat sense èxit un niu de vespa asiàtica situat en una zona de la Vall d'en Bas (Girona), tot i que a les batudes a peu, es va sumar durant un cap de setmana un helicòpter equipat amb una càmera tèrmica.

 

Una de les principals avantatges que troba la vespa asiàtica per a la seva propagació és que no té enemics naturals. Per aquest motiu, diversos experts asseguren en el text que l'eradicació total de l'insecte és impossible i adverteixen que podria estar estesa per tota la Península Ibèrica en un període de 10 anys." Les administracions públiques han d'assumir que el control de les poblacions de vespa asiàtica passa per la col·laboració interadministrativa i amb les associacions d'apicultors".

 

En el text s'admet també la inexistència de mètodes de captura selectius "eficients", de manera que la "única solució" passa per descobrir una feromona que atregui a aquests insectes i així capturar de manera" dirigida i massiva". Una mesura criticada per Marc Solsona, diputat de CiU, que ha apuntat que al País Basc ia França s'estan aplicant ja mètodes de captura que permeten obtenir resultats "positius". Per aquest motiu, Solsona ha insistit en la importància de copiar aquestes experiències abans de desenvolupar noves tècniques de què es desconeix la seva eficiència. Laura Seara, del PSOE, ha criticat que la proposició no inclogui dotacions econòmiques.


 

Font : elpais
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar