Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

EUA posa en dubte la conclusió de la UE

  •  EUA posa en dubte la conclusió de la UE sobre el declivi d'abelles
  • El Comitè sobre el despoblament dels ruscs apunta a la mala nutrició, virus i paràsits i assenyala que hi ha pesticides molt més nocius que els tres prohibits a Europa
  • La UE aprova prohibir dos anys l'ús de plaguicides que afecten les abelles
fotoelpaisprotesta

Protesta a Londres contra l'ús d'insecticides que fan mal a les abelles. / CARL COURT (AFP)

Emilio de Benito Madrid 3 MAY 2013 - 17:47 CET

Els tres insecticides de la família dels neonicotinoides que han estat prohibits per la Comissió Europea podien no ser la causa principal-i per descomptat no l'única-del que els experts han anomenat despoblament dels ruscos, el fet que la població abelles estigui en retrocés als països desenvolupats. L'assumpte ha estat debatut també als Estats Units, on hi ha fins i tot un comitè específic per al tema (CCD per les sigles en anglès), i la conclusió és molt menys contundent que l'adaptada per la UE.

Read More

 

El treball apunta a una sèrie de causes que van des de l'aparició de paràsits específics com el Varroa destructor (un dels primers acusats), els virus associats a aquest, bacteris com la causant del loque europeu, i també a la malnutrició, deguda a canvis en l'època de floració de plantes com l'ametller. També s'assenyala a factors genètics, com la poca variablidad que fa que no hi hagi animals resistents adaptats a condicions adverses.

 

Això no vol dir que no hi hagi un apartat destinat als insecticides, que són una "preocupació primordial", segons l'informe elaborat per l'organisme. "L'exposició dels pol · linitzadors als pesticides continua sent una àrea de preocupació i investigació, especialment els sistèmics com els neonicotinoides". Però feta aquesta apreciació, afegeix que, per exemple, "quan s'observa l'efecte dels pesticides des d'un punt de vista agregat, la freqüència i la quantitat dels residus dels piretroides [una altra família d'insecticides sintètics] juntament amb la seva toxicitat pot suposar un risc tres vegades major per a les ruscs que els neonicotinoides ".


Més informació de fet, com recull la web Science Media Center, ni tan sols els experts-en aquest cas britànics, no hi ha alguna cosa semblant en castellà-es posen d'acord amb l'efecte que pot tenir la moratòria de dos anys decretada a Europa. Els comentaris van des dels que opinen que és poc temps perquè es noti l'efecte fins que la aplaudeixen com un simple resultat del principi de precaució o que tenen por que l'efecte de no utilitzar pesticides suposi una pèrdua de collites encara major que la produïda per el declivi de les abelles.

 

La conclusió a Estats Units és, per tant, més prudent (i menys vistosa des d'un punt de vista de la comunicació o dels grups ecologistes): cal seguir investigant fins saber quin pes té cada un dels factors que hi influeixen.


Font: elpais

Segueix-nos a Facebook:  https://www.facebook.com/groups/grupoaga/

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar