Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

La UE prohibirà 3 pesticides mortals per a les abelles durant dos anys

  • La UE prohibirà 3 pesticides mortals per a les abelles durant dos anys
  • «Són vitals per al nostre ecosistema i cal protegir-les, ja que aporten una contribució anual de 22.000 milions d'euros a l'agricultura europea», va declarar el comissari Borg

abejasAFP-FrankPerry29.04.13 - 19:51 - AGÈNCIES |

Tres insecticides mortals per a les abelles estaran prohibits a la Unió Europea (UE) durant dos anys a partir de juliol, va anunciar aquest dilluns la Comissió Europea després d'un vot que va deixar veure les fortes pressions de la indústria i els "lobbies" agrícoles.

Quinze països, entre ells França i Alemanya, van votar a favor de la proposta de prohibició que va presentar la Comissió Europea. Vuit països, entre ells Regne Unit, Itàlia i Hongria, van votar en contra i quatre, entre ells Irlanda, es van abstenir.

 

Concretament la Comissió Europea suspendrà durant dos anys la utilització de tres neonicotinoides - clotianidina, imidacloprid i tiametoxam -, presents en pesticides que es fabriquen per quatre tipus de cultius: el blat de moro, la colza, el gira-sol i el cotó.

"Les abelles són vitals per al nostre ecosistema i cal protegir-les, sobretot perquè aporten una contribució anual de 22.000 milions d'euros a l'agricultura europea", ha declarat el comissari europeu, Tonio Borg.

Per presentar la seva proposta, la Comissió Europea es va basar en un informe negatiu de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA).

Els grans productors agrícoles i les multinacionals químiques i agroalimentàries van intentar bloquejar aquesta decisió. Copa-Cogeca, la unió dels grans sindicats agrícoles europeus, va demanar ajornar aquesta prohibició a 2014 i va insistir en les grans pèrdues financeres i socials que causarà, d'uns 2.800 milions d'euros de pèrdues i el perill que es destrueixin 50.000 llocs de treball.

Per la seva banda, les principals empreses que fabriquen aquests pesticides, l'alemanya Bayer i la suïssa Syngenta,-principalment sota la marca Cruiser OSR-, multiplicar les pressions per bloquejar o almenys limitar les conseqüències d'aquesta prohibició.

Els defensors de la mesura van rebre positivament la decisió d'aquest dilluns.

"La prohibició de pesticides suprimeix una amenaça per a les abelles i respon a una campanya que donen suport 2,6 milions de persones", va declarar Ian Keith, de l'organització Avaaz, que va desplegar un panell d'una abella gegant davant la seu de la Comissió, a Brussel · les.

La xarxa PA Europe (Pesticide Action Network) va reclamar per la seva part a la Comissió que vagi més lluny i prohibeixi els pesticides durant 10 anys i no només dos.

La Comissió va haver d'acceptar diversos canvis en la seva proposta, sobretot l'ajornament de la prohibició de l'1 de juliol a l'1 de desembre per les llavors tractades i l'acceptació d'anàlisi, per aconseguir el vot d'Alemanya. Però va rebutjar la comanda d'Hongria d'autoritzar les derogacions nacionals.


 Font: Laverdad

Segueix-nos a Facebook: https://www.facebook.com/groups/grupoaga/

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar