Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

La silenciosa invasió de la mel xinesa

miel china Foto VidaapicolaHan fet i fan patir als fabricants de centenars de productes aquí a Europa i en altres parts del món. Els xinesos han posat en escac a la indústria de l'acer, a la de l'automòbil, als electrodomèstics, als productors de mòbils, de plats, de cargols ... etcètera, etcètera.

 

 

Però el sorprenent és que la marea comercial xinesa també ha caigut sobre productes de llarga tradició i elaboració rural i en molts casos artesanal. És el que ens està passant amb la mel, aquest dolç i entranyable xarop elaborat per les abelles. Un camp en què Espanya és un referent mundial, sobretot per la qualitat dels seus mels i no tant per la productivitat dels seus apicultors.

 

El cas és que de cada quatre quilos de mel que s'envasen a Espanya almenys un ve de la Xina, segons dades que facilita El País. La invasió de l'edulcorant natural xinès ha estat veloç. En una dècada, s'ha multiplicat per deu aquesta xifra i globalment, els productors xinesos han expulsat del negoci a proveïdors històrics com Argentina.

 

La mel espanyola és molt demandada en altres països de la regió com França, Alemanya o el Regne Unit, que es porten al voltant de 20.000 tones. En conseqüència, per suplir la resta de la demanda dels envasadors i industrials espanyols recorren a les importacions, i la Xina és el major productor mundial de mel, amb 450.000 tones el 2012, segons la FAO.

 

Mentre la resta de països porta anys reduint la producció de mel, per multitud de problemes, com el canvi climàtic, cert tipus de paràsits, l'efecte negatiu dels herbicides i pesticides o, darrerament, la vespa asiàtica, la Xina és una màquina de posar els seus productes al mercat i desplaçar a la resta. -

 

A aquesta suposada immunitat xinesa davant de problemes que són planetaris s'afegeix una altra sospita. El baix cost del producte xinès, que porta a la resta de productors a pensar que és impossible per als xinesos vendre mel pura d'abella als preus que ho fa.

 

Els productors espanyols ho tenen clar i diuen que una part de la mel procedent de la Xina no compleix els estàndards de qualitat i seguretat alimentària per l'ús d'antibiòtics i insecticides prohibits a la UE, el que suposa ja una competència deslleial i afegeixen que una altra part del que s'importa com mel en realitat és un xarop d'arròs, sotmès posteriorment a un procés industrial que diuen poden demostrar.


 Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Font: informe21.com
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar