Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Argentina: Augmenta l'oferta mundial de mel i disminueixen els preus

bidon Foto mielarlanzaJuny, 2016

Segons dades del Ministeri d'Agroindústria argentí, les vendes externes de la cadena apícola, entre gener i abril de 2016 van créixer gairebé el 32%, respecte al mateix període de l'any passat, exportant prop de 22.000 tones per més de USD 53 milions.

 

Durant l'abril, les vendes externes per part d'Argentina van ser de 7.126 tones, per un valor FOB de gairebé USD16 milions (USD 2.200 la tona). Les principals destinacions per a la mel van ser EUA (44%), Alemanya (27%) i Japó (7%).

 

No obstant això, malgrat els augments en les exportacions, segons Sergio Gerez, responsable de Productes Especials de l'Associació de Cooperatives Argentines (ACA), hi ha un creixent reemplaçament de la mel argentina per la d'altres països com Ucraïna, Turquia, Xina, Uruguai, Xile i Brasil. La raó seria el preu demanat per la mel argentina.

 

Segons productors locals, s'està travessant per una situació de sobreoferta: "Argentina té molta mel, ve amb carry over interessant de producció de 2015. Aquest any la collita sembla serà molt bona i hi haurà molta oferta davant d'una demanda acotada", va explicar Gerez. L'any 2015 van quedar 20.000 tones sense exportar. Amb la producció actual que rondaria unes 70.000 tones, l'oferta exportable seria d'entre 80 i 90.000 tones. I, si es repeteix l'escenari de l'any passat, amb exportacions de 45.000 tones, quedarien 40.000 sense comercialitzar.

 

El preu a nivell mundial ha disminuït per l'alta competència existent. Per exemple, Ucraïna ven a menys d'USD 2.000 la tona, preu molt millor que els USD 4.000 per tona que va rebre l'Argentina el 2015 per la venda de mel als Estats Units. El preu al productor és un altre factor que complica el panorama. Al maig es va pagar USD 17,6 el quilo. No obstant això, per sota dels USD 20, l'apicultor entra en una situació força complexa per la inflació i estabilitat del negoci.

 

Entre els factors que han incidit en aquesta caiguda del preu s'esmenten els problemes de traçabilitat, l'ingrés de mel xinesa de baixa qualitat al mercat mundial, el creixement d'exportadors com Ucraïna i Turquia, una certa càstig per abús en els preus en èpoques dolços i el sobre estoc dels exportadors argentins, entre d'altres. Finalment, la manca de valor agregat és un altre ítem rellevant a destacar. A Argentina s'exporta mel a granel a EUA i a la UE i allà la fraccionen i la comercialitzen a valors molt més alts, procés que hagués de interioritzar a la cadena de producció.

 

En el cas de la indústria apícola xilena, durant 2015 es van exportar 227 tones de mel orgànica, per USD 1 milió, mentre que per a les altres mels naturals es van enviar 9.660 tones, equivalents a USD 38,3 milions. La principal destinació de la mel xilena durant 2015 va ser Alemanya, amb un total de 6.500 tones, aconseguint una participació del 67% del total i ingressos per USD 25.800.000. En el segon lloc es troba França, amb 1.662 tones, equivalents a USD 6,5 milions. Pel que fa a la mel orgànica, es van exportar a només quatre mercats, on els dos països esmentats es mantenen en els primers llocs i els segueixen Luxemburg i Hong Kong.

 

En comparar l'evolució de les exportacions de mel xilena, s'obté que des de 1990 hi ha hagut un creixement mitjà anual de 7,3%, en passar de 1.822 tones en 1990-9660 tones el 2015. D'altra banda, s'observa que 2008 va ser l'any on es va enviar una major quantitat de mel (10.335 tones). No obstant això, l'any en què es van obtenir més ingressos va ser 2015, en rebre USD 38,3 milions.


 Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Font: agrimundo.cl
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar