El sector apícola preocupat per la paràlisi del mercat de mel sol·licita posar en marxa mesures que defensin l'apicultura espanyola

Categoria: Darreres noticies
Publicat el Dissabte, 23 Juliol 2016 11:10
Vist: 4470

 

mielabejita Foto foodnewslatamEls sectors apícoles d'ASAJA, UPA i Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya manifesten la seva preocupació davant la mala situació que travessa el sector en aquests moments i sol·liciten mesures que defensin l'apicultura espanyola.

 

 

Segons les dades ofertes per DataComex, les importacions en 2015 de mel es van incrementar un 25% respecte a 2014 (de 24.500 Tm a 30.600 Tm) i gairebé un 40% respecte a 2013 (22.100 Tm). Xina continua sent el principal origen de les importacions, amb una quota propera al 60% i el volum de mel importada continua creixent, un 16% en aquest últim any. Fora de l'entorn comunitari, en volum de mel el segon país és Mèxic amb un creixement del 288,3% i 883,2% respecte a 2014 i 2013, i en tercer lloc Ucraïna amb un creixement del 82,8% i 288, 3% en comparació a 2014 i 2013. en l'entorn comunitari també s'observen forts increments de les importacions d'altres països, com Polònia, que s'ha posicionat com el segon país d'origen de les nostres importacions, amb un creixement del 38,7% i del 206,7% en relació 2014 i 2013.

 

Aquest escenari contrasta amb la situació en el mercat interior totalment paralitzat. La segona meitat de l'any 2015 i el ja avançat primer semestre del 2016 s'han caracteritzat per una manca de moviment comercial, amb propostes de compra molt puntuals, el que ha provocat que s'acumuli en els magatzems una important quantitat de mel de la campanya passada .

 

A la mala situació comercial se suma una campanya de primavera en què la producció s'ha reduït significativament, fins i tot en algunes mels monoflorals la quantitat recollida ha estat testimonial, com el romaní o la tarongina. Tot i aquesta baixa producció, la comercialització i els preus pagats als productors no han evolucionat. Tot això fa preveure que aquesta campanya es convertirà en la més complicada per al sector dels últims anys, ja que als problemes sanitaris que està patint, s'afegiran els problemes de producció i comercials.

 

Per al sector és primordial avançar en l'origen de l'etiquetatge de la mel, ja que la manca de transparència afavoreix que les empreses apostin per mels de baix preu, de menor qualitat i que no compleixen el model europeu de producció, com està quedant palès amb les dades ofertes anteriorment.


 Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Fonts: asaja.com
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats