Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Preservació de la fusta

colmenamaterial Foto mercadolibreHi ha tècniques que apliquen substàncies protectores a la fusta per evitar que sigui afectada per organismes biològics, és a dir, la fusta tingui una relativa durabilitat, ha de ser protegida mitjançant l'aplicació de substàncies preservants.

 

  • Degradació

La fusta, per ser un material orgànic natural constituït principalment per cel·lulosa i lignina, pot degradar biològicament si se la sotmet a determinades condicions d'humitat, temperatura i oxigen. La degradació es deu a l'atac d'organismes biològics destructors com són els fongs i els insectes xilòfags (menjadors de fusta) que poden envair certs sectors de la fusta arribant a destruir les fibres que la componen, afectant les propietats físico-mecàniques i químiques, reduint o anul·lant la seva resistència.

 

  • Preservació

La preservació és el conjunt de tècniques per mitjà de les quals s'apliquen substàncies a les fustes per evitar que siguin afectades per agents destructors.

Les propietats de la fusta, estretament vinculades a la seva possible impregnació, són la durabilitat i la permeabilitat.

 

  • Tipus de preservants

Els preservants poden ser compostos químics purs o barreja de compostos. Varien àmpliament en naturalesa i eficiència. En general són compostos sòlids, que requereixen d'un solvent per penetrar en la fusta. D'acord amb el tipus de solvent que nesecitan s'agrupen en:

cuidadomaderas Foto abejasbierzo

Per a tots els preservants i situacions d'ús convé tenir en compte les restriccions establertes a cada país.

 

 

  • Protecció superficial de la fusta

Tècnica utilitzada per protegir la superfície de la fusta exposada a la intempèrie, contra els efectes de l'aigua, del sol i del vent. La fusta exposada a la intempèrie i sense cap tipus de protecció superficial, pateix un procés d'envelliment, desmillorant seva aparença en pocs mesos o anys, a partir del qual roman gairebé inalterable. L'efecte anomenat intemperisme, provoca canvis físics i químics únicament a la superfície de la fusta, no així en les capes interiors que romanen inalterables. Els agents atmosfèrics que produeixen aquests canvis són:

 

L'aigua, el sol, i l'acció cinètica del vent. El grau de deteriorament varia d'acord amb la severitat de l'exposició i l'espècie de la fusta.


Font: abejasbierzo
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar