Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

El transvasament de larves o "greffage"

Aquesta operació consisteix a transferir una larva jove de obrera de menys de 24 hores, sent l'ideal menys de 12h. Aquestes larves són encara transparents i gairebé rectes contràriament a les de mes edat.

 

evolucionembrionaria

 

 Aquesta operació consisteix a transferir una larva jove de obrera de menys de 24 hores, sent l'ideal menys de 12h. Aquestes larves són encara transparents i gairebé rectes contràriament a les de mes edat.

 

Els grans criadors anglosaxons coincideixen a afirmar la importància que té l'edat de la larva sobre la qualitat final de la reina obtinguda. Cal tenir bona vista i gran destresa per poder recollir larves més joves. Si no es té, podem utilitzar el traucadors, o bé el sistema de la llum-lupa utilitzat a Nova Zelanda.

 

El transvasament s'ha de fer en un local amb una temperatura ambient correcta (aproximadament 25 º C) amb una humitat relativa bastant elevada (al voltant del 50%) i claredat (Llum lògena per exemple).

 

lampara

 

El sistema llum-lupa permet triar les larves més petites (d'aquí ve l'expressió empelt "fi") sense massa esforç. S'ha de procurar que la llum que utilitzem no desprengui massa calor, les bombetes solen concentrar a un corrent contínua per no fatigar els ulls. Si aconseguim aquestes condicions obtindrem les larves en el millor estat possible.

 

L'instrument que utilitzarem per al transvasament de les larves no té massa importància, sempre que fem el transvasament sense danyar les larves. L'espàtula de la transvasament o "picking" té l'avantatge de recollir al mateix temps una mica de gelea reial. Aquesta espàtula pot ser un simple ràdio de bicicleta corbat i aixafat en seu extrem. Els apicultors tenen el do de reciclatge com tots sabem, segur que podran trobar una sonda usada de dentista, (es troba igualment en comerços especialitzats - veure catàleg de material apícola per a aquest treball.) El pinzell petit de pintar (N º 00) també anirà bé, la larva s'enganxa amb facilitat als pèls (generalment de marta) sense cap risc de ser danyada en el transvasament. És l'estri més utilitzat pels professionals. La ploma d'ocell afilada ser l'útil que primer es va emprar, es segueix utilitzant encara en centenars de països i és molt fàcil d'aconseguir. Avui dia, els subministradors de material apícola disposen del "Picking" anomenat "xinès" fabricat a partir d'una ploma d'oca. És recomanable esterilitzar regularment amb alcohol els útils de transvasament per evitar riscos de transmissió de malalties.

 

listonpicking

 

Els quadres plens de larves han reposar sobre un suport que pugui orientar segons la font de llum, el que permet tenir les mans libares. Així podrem sijetar el llistó amb una mà i indicar amb l'índex la cúpula a omplir sense necessitat de subjectar el quadre.

 

En aquesta s'introduirà una gota d'aigua o una barreja de aigua amb gelea reial a 35 º C just abans de deixar la larva. Aquesta precausión és aconsellable si el temps entre el transvasament i la introducció és superior a alguns minuts per evitar la deshidratació de la larva. Aquestes operacions es fan en el cas de la producció de gelea reial, però si el nostre objectiu és la obtenció de reines serà de gran importància la introducció ràpida de les larves a la inciadora. Les dides s'encarregaran ràpidament de les larves introduïdes per la qual cosa resultarà unútil afegir la gota d'aigua.

 

Els criadors dignes d'aquest nom li donen cada vegada més importància al temps que triguen a introduir la larva, com més curt sigui millor serà la reina ja que el seu alimentació no s'haurà interromput. Amb una mica de pràctica en aquest mètode de transvasament obtindrem una taxa d'acceptació de més del 95%.

 

* El doble transvasament
celda real Una larva d'obrera es diposita en una cel · real ja les 36 o 48 hores es reemplaça per una altra larva jove.

 

Aquesta reposarà sobre un llit de gelea reial abundant i corresponent a la seva edat. Amb aquest tipus de transvasament es millora la qualitat de la gelea reial i en conseqüència de la reina, ja que sabem que la composició de la gelea real varia en funció de l'edat de la larva i que la seva frescor també és molt important.


 
Alguns investigadors s'han qüestionat la utilitat del doble transvasament i les opinions són molt dispars.

 

VOLSEVICH considera que les reines obtingudes amb un doble transvasament són gairebé tan bones com les que provenen de les realeras de enjambrazón. Els treballs de G.D. BILASH i H. Montagner demostren que les reines produïdes per aquesta tècnica tenen més pes que les de un transvasament simple. Hi ha criadors americans qual per uns dòlars suplementaris ofereixen reines obtingudes per aquest mètode.


 Font: "Cria de reines", Autor. G. Fert, Editorial OPIDA i Montagud Editores 1996
Segueix-nos a Facebook: https://www.facebook.com/groups/grupoaga

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar