Procés d'extracció i envasat de la mel II

Categoria: Articles especialitzats metodes
Publicat el Dimarts, 01 Octubre 2013 09:09
Vist: 15938

desoperculado La mel és un producte alimentari i com a tal, el procés d'obtenció requereix pràctiques d'higiene molt acurades.

 

 

 

Els bastidors desoperculades exposen la mel a possibles contaminacions. Les precaucions a seguir en aquesta etapa són les següents:

 

No utilitzar ventiladors prop d'aquest sector.

 

No col · locar llums sobre la safata salvamiel, ja que atreuen abelles i altres insectes.

 

Realitzar l'escorreguda de les bastidors amb mel sobre safates salvamiel d'acer inoxidable.

 

Obrir aquells opercles de les bresques que no van ser correctament desoperculades amb una pinta d'acer inoxidable.

 

No recolzar mai la pinta desoperculador al pis, desoperculadora, banc, o qualsevol altra superfície que pugui contaminar-lo. Sempre tenir previst un lloc sanitizado i exclusiu on penjar la pinta i mantenir-lo net i sec quan no sigui utilitzat.

 

L'extractor és un recipient cilíndric de capacitat variable, sobre l'eix es col · loca una cistella en què es dipositen els bastidors desoperculades per extreure la mel per força centrífuga. Pot ser accionat per energia elèctrica o de forma manual.

 

Igual que la resta de l'equip que té contacte directe amb la mel, cal que l'extractor estigui fabricat amb acer inoxidable grau alimentari per evitar la contaminació de la me . Així mateix, s'ha de sotmetre a un procés rigorós de neteja abans i després d'utilitzar-.

 

L'extractor ha d'estar fix a terra per evitar sacsejades i/o desplaçaments. Cal mantenir la tapa tancada per evitar corrents d'aire i impedir la fuita de la mel. S'aconsella introduir bastidors de pes similar i distribuir-los de forma equilibrada per evitar sacsejades per desequilibris de l'extractor.

 

Una altra recomanació és no obrir l'extractor abans que pari, ja sigui per la seguretat personal de l'operari, com també pel moviment d'aire que produeix i les esquitxades de mel que ocasiona.

 

Es recomana utilitzar un sistema de frenat en l'extractor per evitar que es faci manualment.

 

És aconsellable començar amb una velocitat moderada d'extracció i anar augmentant progressivament per evitar la ruptura de les bresques.

 

Per complir amb la Bones Pràctiques de Manufactura durant aquesta etapa s'han de prendre en compte els següents aspectes:

 

No utilitzar extractors que porten dins alces, ja que amb aquests s'incrementa notòriament el risc de contaminació.

 

Previ i durant l'operació de l'extractor, el personal ha de tenir cura escrupolosament la seva higiene, en cas contrari embrutarà i contaminarà la mel. De la mateixa manera, realitzarà la tasca amb molt de compte per evitar danys al personal.

 

El colat de la mel és una pràctica utilitzada per eliminar els fragments de cera d' abelles o altres impureses provinents del procés d'extracció. Tals residus poden ser absorbits per la bomba d'elevació i provocar la seva obstrucció.

 

El colador s'ha d'ubicar entre la sortida de l'extractor i l'entrada al dipòsit de mel, pel que es recomana que sigui d'acer inoxidable, amb una malla la obertura màxima ha de ser de 3 x 3 mm per quadre.

Així mateix, ha d'existir un colador de reposició per als casos d'obstruccions per evitar d'aquesta manera pèrdues de temps durant el procés.


 Articles relacionats:

Procés d'extracció i envasat de la mel I

Procés d'extracció i envasat de la mel III

 Procés d'extracció i envasat de la mel IV


Font : SAGARPA
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya