Procés d'extracció i envasat de la mel I

Categoria: Articles especialitzats metodes
Publicat el Dimarts, 01 Octubre 2013 08:41
Vist: 28314

Apicultura productos El compliment de Bones Pràctiques de Manufactura en totes i cadascuna de les etapes del procés permet l'obtenció d'un producte natural de qualitat i innocu.

 

 

La mel és un producte alimentari i com a tal , el procés d'obtenció requereix pràctiques d'higiene molt acurades . Per aquesta raó el lloc destinat a l'extracció de mel només ha de servir per a aquesta operació i estar lliure de tot el que sigui estrany al procés de la mateixa , en el qual preferentment s'ha de mantenir la temperatura de la mel a 28 ° C.

 

El compliment de Bones Pràctiques de Manufactura en totes i cadascuna de les etapes del procés permet l'obtenció d'un producte natural de qualitat i innocu.

 

Les activitats que es realitzen en el procés de la mel són les següents:

La descàrrega s'ha de fer en àrees habilitades per a tal fi. Les característiques d'aquestes instal · lacions han de permetre la correcta aplicació de les Bones Pràctiques de Manufactura.

 

En aquesta etapa, s'han d'utilitzar davantals i safates salvamiel nets. S'han estibar adequadament les alces i prendre les precaucions necessàries per impedir el « pillatge ». La mel que es recuperi en les safates salvamiel no s'ha de barrejar amb la mel que posteriorment s'extregui dels bastidors.

 

Mai s'ha d'estibar i / o donar suport alces i fins i tot bastidors directament sobre el pis, ja que és una font important de contaminació.

 

És important la neteja de l'operari en forma regular, ja que a més de garantir la higiene, també dóna seguretat a la feina, per exemple, en mantenir les mans netes es redueix la possibilitat que les alces rellisquin i caiguin al terra.

 

També és necessari comptar amb un adequat sistema de registre que permeti identificar plenament els lots d'extracció de cada productor.

 

En aquesta fase les precaucions més importants estan relacionades amb les condicions d'estiba , control de pillatges i de plagues.

 

D'acord a cada regió, en el quart d'alces s'han de mantenir les condicions d'humitat i temperatura adequades (humitat relativa menor al 50 % i entre 28 i 35°C), que evitin l'alteració de les propietats fisicoquímiques de la mel i facilitin la seva extracció.


S'ha d'evitar l'emmagatzematge de les alces amb mel per més de dos dies.

 

El desoperculado consisteix en la remoció dels opercles amb què les abelles han tancat les cel · les de la bresca una vegada que la mel està madura en el rusc.

 

La maquinària i estris a emprar han d'estar fabricats amb acer inoxidable de grau alimentari que faciliti les tasques de sanitització.

 

En aquesta etapa és molt important l'actitud de l'operador causa que pot convertir-se en vector de contaminants per a la mel. Les precaucions que ha de prendre són les següents:

 

No deixar el ganivet recolzat sobre el pis, taula desoperculadora, banc, o qualsevol altra superfície bruta. Sempre ha de tenir previst un lloc net, exclusiu per penjar els ganivets nets, quan no és necessari el seu ús.

 

Portar els bastidors amb mel directament des l'alça fins a la desoperculadora.

 

Eliminar les abelles que puguin estar presents en els bastidors.

 

No passar pel desoperculador bastidors amb cria, ja sigui oberta o tancada. En aquests casos s'ha de tallar la bresca, eliminar la part que té cria i dipositar la bresca sense cria a la separadora de mel i cera. Quan aquest problema es presenti amb freqüència, s'ha d'informar el personal de camp que no ha collir bastidors de mel amb cria.

 

Es recomana l'ús de separadores mecàniques de cera - mel centrífugues que treballen en fred.

 

Pel que fa als estris i recipients que comunament s'utilitzen, han de ser d'acer inoxidable grau alimentari (tipus 304), o de polipropilè.

 

Pel que fa a la higiene, s'han de prendre precaucions tant pel que fa al personal com a la neteja diària d'estris i maquinària.

 

Si utilitza els sistemes amb calor, verificar amb proves de laboratori l'efecte que produeix la separadora en la qualitat de la mel (per exemple avaluant el HMF).

 

Amb qualsevol dels sistemes (tant en fred com en calent), és imprescindible treballar en forma higiènica i amb materials adequats.

 


 

Articles relacionats:

Procés d'extracció i envasat de la mel II

Procés d'extracció i envasat de la mel III

Procés d'extracció i envasat de la mel IV


Font : SAGARPA
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya