Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Al · lèrgia a les picades de vespes i abelles

abejascaicEn el moment en què el seu cos mostri una reacció anòmala després d'haver estat picat per un d'ells sabrà que és al · lèrgico.

 

*  Al · lèrgia a les picades de vespes i abelles

*  Abelles i vespes no ataquen menys que no se sentin en situació de perill.

* Catalunya se situa en el segon lloc de major prevalença de persones al · lèrgiques a aquest tipus d'insectes de tot Espanya

 

Salut | 29/05/2010 - 11:00 h | Darrera actualització: 25/06/2013 - 09:52 h

 

Redacció Vivirmejor - En el nostre país més d'un milió i mig de persones són al · lèrgiques al verí dels himenòpters, és a dir, d'insectes com abelles o vespes. Les dades mostren que al voltant de 20 persones perden la vida a l'any per la picada d'algun d'aquests animals.

 

En general el major nombre de casos es presenten a l'estiu, època en què l'activitat d'aquests animals és superior i en la que també nosaltres estem més exposats.

 

El doctor Gaspar Dalmau, al · lergòleg de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, explica com actuar davant una picada d'himenòpter en funció dels símptomes que se succeeixin.

 

Al · lèrgics a Espanya

Les xifres marquen que Catalunya se situa en el segon lloc de major prevalença de persones al · lèrgiques a aquest tipus d'insectes de tot Espanya.

 

Un 6% dels catalans presenta una reacció al · lèrgica en aquests casos. Pel que fa a les dades del país en si, un 3% de la població és la que es veu afectada. La majoria són homes amb edats compreses entre els 20 i els 50 anys.

 

Com saber que s'és al · lèrgic

Una persona sabrà que és al · lèrgica a un himenòpter en el moment en què el seu cos mostri una reacció anòmala després d'haver estat picat per un d'ells. La reacció local provoca una lesió d'uns 5 cm de diàmetre. Però quan aquesta reacció local passa a ser de 10 cm de grandària, dura més de 24 hores i s'acompanya d'un dolor intens, cal visitar el metge.

 

Les reacció més cridaneres són les de tipus sistèmic on a part del dolor es produeix inflor de la cara, parpelles, llavis, mal de panxa, sensació de mareig, febre, ofec i, en alguns casos, fins i tot la mort per anafilaxi.

 

Es pot prevenir?

La veritat és que no perquè una persona no sap que és al · lèrgica fins que desencadena els símptomes després de patir la primera picada. Així doncs les vacunes es posaran un cop ja ha aparegut aquesta reacció al · lèrgica i s'han realitzat les proves pertinents per verificar el diagnòstic. Si es demostra que el pacient és hipersensible a un component d'aquest verí es pot vacunar.

 

Tractar les picades

El primer que cal fer és rentar bé la ferida amb aigua i sabó encara que també es pot aplicar amoníac.

 

Després s'ha d'aplicar fred local per reduir la inflamació. També se li pot afegir un antiestamínico per calmar la picor.

 

Si la reacció és de tipus sistèmic i han aparegut erupcions, inflor, sensació de mareig, etc. la persona haurà d'anar a la recerca d'ajuda mèdica per evitar arribar a punt de l'asfíxia.

 

Si això passés, l'adrenalina injectable és la única solució davant un ofec d'aquest tipus.

 

Reaccions a la picada

Les reaccions abans aquest tipus de picades solen ser molt ràpides. Des que l'insecte pica fins que apareixen els primers símptomes el temps és variable, però en els casos més greus els signes no triguen més de 5 minuts a aparèixer. Com més temps passa fins que es fan visibles, de menys gravetat és aquesta picada.

 

En el cas de les persones que ja han patit alguna vegada una reacció anafilàctica han de portar sempre amb si adrenalina injectable d'emergència.

 

Vacunes

La vacuna per a aquestes situacions només pot ser aplicada una vegada realitzat el diagnòstic positiu d'al · lèrgia als heminópteros, és a dir, un cop ja ha patit una reacció després d'una picada. Els candidats ideals són aquelles persones que per feina han d'estar exposades constantment a la presència d'abelles o vespes, com jardiners o apicultors. Aquesta immunoteràpia s'aplica administrant per via subcutània sempre en un medi hospitalari.

 

A Catalunya s'ha aconseguit que la immunoteràpia estigui finançada per la sanitat pública. S'han de posar dosis mensuals durant el primer any, i ja en el segon es comencen a espaiar. Als cinc anys el tractament s'abandona.

 

Per què piquen els himenòpters?

Davant l'eterna pregunta de com diferenciar la picada d'una vespa a la d'una abella, la solució és bastant senzilla. L'abella mor després de picar a la persona perquè el seu agulló queda clavat al cos d'aquesta, mentre que la vespa no perd aquesta part del seu cos i pot continuar picant a la mateixa persona.

 

Cal tenir en compte que aquests insectes no ataquen menys que no se sentin en situació de perill, pel que no cal molestar-les i aguaitar als seus nius. També hem d'evitar vestir amb robes de colors intensos alhora que perfumarnos massa. Només així aconseguirem no atreure la seva atenció i, en conseqüència, no ser picats.

 


La informació proporcionada ha estat plantejada per recolzar, no substituir, la relació directa que existeix els pacients / visitants d'aquest lloc web i el seu metge. Si té problemes de salut, consulti al seu metge.


Fuente: lavanguardia

Segueix-nos a facebook: Apicultors Gironins Associats
Segueix-nos a twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar