Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Agricultura investiga la mort de milions d'abelles a Girona

abjeasmuertas
Abelles mortes en una explotació de Santa Coloma de Farners. / Joan Maria Carranza

Els apicultors sospiten que el focus de la matança podria ser l'ús de pesticides en les explotacions properes.


David García Vázquez Barcelona 4 JUN 2013 - 01:59 CET

 

Quan dissabte passat Joan Maria Carranza es va acostar a la seva explotació apícola a Santa Coloma de Farners (Selva) es va emportar una desagradable sorpresa: milers d'abelles mortes omplien el terreny. "No sabria dir exactament quantes han mort, però podria superar el milió", ha explicat.

 

Des del departament d'Agricultura i Medi Natural van explicar ahir que ja s'han pres mostres d'alguns exemplars per determinar el causant d'aquesta estranya mort.

 

Carranza, tal com ell mateix admet, és un aficionat que "només" té 22 bresques. Prop de la seva explotació, Albert Tort gestiona més de 100. "No podria quantificar la massacre, segur que se m'han mort més de dos milions d'abelles", ha assegurat. Comptar el nombre d'insectes morts és difícil, per això Tort calcula les pèrdues econòmiques: entre 10.000 i 15.000 euros.

 

Encara que no volen acusar ningú en "particular", tots dos sospiten que l'origen d'aquesta mort massiva d'abelles, que en l'última dècada ja s'ha repetit quatre vegades, està causada per l'ús de fitosanitaris en els camps agrícoles propers. Tot i que ja ha acabat el període de floració dels arbres fruiters el pol · len de les plantes "més petites de les explotacions podrien haver contaminat amb els pesticides", van assegurar ahir.

 

Per evitar la mort d'abelles, les etiquetes dels insecticides, principalment els neonicotinoides, prohibeixen el seu ús quan els arbres de l'explotació estiguin en floració o bé quan altres plantes properes estiguin en aquest procés.


 

Font: elpais
Segueix-nos a facebook: Apicultors Gironins Associats
Segueix-nos a twiter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar