Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Vespes assassines : risc per abelles i persones

vespavelutina Com advertíem a l'inici , prou cinc o sis picades per enviar a un ésser humà a l'hospital amb un diagnòstic preocupant la gravetat s'estableix en funció de la sensibilitat de cada persona


Miguel del Pino | 2013.10.19

El dimecres 16 d'octubre una vespa procedent de la Xina desencadenava un debat al Congrés capaç de posar d'acord als diputats: cal prendre mesures per frenar l'avanç d'una espècie invasora que suposa un gran perill potencial per a les abelles melíficas, i una amenaça sanitària per a l'home.

 

Vespa velutina és una vespa, encara que no pugui presumir de cintura de tal. Pertany al grup de vespes de "cintura ampla", és a dir, no pedunculada com la de la molt abundant vespa comú. La tigrada Polistes gallica.

 

Europa, i Espanya dins d'ella, també posseeix vespes d'aspecte similar, com la Vespa cabro, però no comparables de la gran espècie procedent d'Àsia, amb distribució des del Nord de l'Índia fins a la Xina, Indoxina i Indonèsia, que es coneix com vespa assassina, i que lamentablement es troba ja perfectament adaptada a diferents zones del Nord d'Espanya. Tal "assassina" està identificada amb tot luxe de detalls: es tracta de l'espècie Vespa velutina, en la seva varietat de ventre negre, eficaç destructora dels ruscs d'abelles productores de mel, i capaç d' enviar una persona a l'hospital tan sols amb cinc o sis picades. Un més dels casos que demostren que el tema de les espècies invasores dista molt de ser una exagerada alarma ecologista.

 

L'arribada de les invasores.

Com en tantes altres ocasions, l'espècie invasora va arribar per via marítima. Unes importacions de gèneres procedents de la regió Xina de Yunnan que van arribar en vaixell a França l'any 2004, van servir de cavall de Troia a les primeres vespes assassines. Aquestes s'implantarien amb tota facilitat a la zona de Lot-et - Garonne, no llunyana dels Pirineus: la dispersió fins a Espanya era inevitable.

 

A la nostra Península, Vespa velutina va ser detectada per primera vegada a Irun, des d'on es va dispersar amb rapidesa pel País Basc i Navarra, d'allí a Cantàbria, Catalunya i sobretot Galícia, on el nombre de ruscs detectades és particularment alarmant. L'any 2010 la invasió s'havia instal·lat de manera tan eficaç que sembla impossible en aquest moment pensar en l'eradicació de l'enemic. Controlar la seva expansió i limitar el seu nombre és l'objectiu que es considera assolible.

 

Terribles depredadores

Les vespes assassines deuen el seu nom i la seva llegenda terrorífica al seu tremend mecanisme d'atac a les seves preses, que en més del 50% són abelles, encara que no es lliuren altres insectes i també algunes aranyes. En picats en ple vol, o en passades rasants capturen la víctima i la esquarteren en fraccions de segon, portant només el tòrax i abandonant la resta com una despulla. Amb habilitat de cirurgià tallen potes, ales, caps i abdomen, convertint l'acte de predació en alguna cosa realment sorprenent per la seva violència i eficàcia.

 

Un grup de 5 a 10 vespes són capaços de delmar un rusc d'abelles i fins i tot d'acabar amb ella, i no oblidem que l'Apis mellifica no és només una laboriosa productora de mel, sinó també una imprescindible aliada de la pol·linització. Molt castigades ja per anteriors plagues, com l'àcar anomenat barroa i determinades espècies de fongs, els ruscs d'abelles podrien desaparèixer de les zones on les vespes assassines s'estan assentant , i això suposaria una veritable catàstrofe ecològica.

 

Són també perilloses per a l'home?

Com advertíem a l'inici, prou cinc o sis picades per enviar a un ésser humà a l'hospital amb un diagnòstic preocupant la gravetat s'estableix en funció de la sensibilitat de cada persona.

 

Encara que no són massa agressives amb la nostra espècie, poden produir atacs massius quan algú ronda prop del seu gran vesper. Aquest no és fàcil de descobrir entre les branques de l'arbrat on solen niar, encara que no són estranys els nius en les nostres construccions, com garatges, estables, i fins i tot edificis.

 

Cal extremar la prudència i per això passem a la identificació de l'insecte , molt senzilla per la seva espectacular grandària.

 

Així són i així s'identifiquen.

Vespa volutina és una vespa molt gran i de color molt fosc amb domini del to marró gairebé negre. El quart anell de l'abdomen presenta una banda groga, i les potes són marrons amb els extrems també grocs. La separació entre tòrax i abdomen és ampla: realment no es pot confondre amb cap altra vespa europea.

 

Com és habitual entre els anomenats insectes socials, grup al qual pertanyen abelles i vespes, les vespes assassines presenten diferents castes: obreres, reines i mascles, d'aspecte similar però de diferents mides. Fins a cinc centímetres poden arribar als mascles quan a finals d'estiu es mostren agitats en els seus vols nupcials.

 

Els ruscs són fabricades amb una mena de pasta de paper que les obreres s'elaboren a base de mastegar la fusta amb els seus fortes mandíbules; arriben a aconseguir grans dimensions, de vegades més d'un metre de diàmetre i tenen en general una sola obertura. Van creixent centímetre a centímetre des de la primavera fins al principos de l'hivern en què mor la reina i s'acaba l'activitat, però les noves reines allà criades volaran per establir altres colònies, almenys sis per cada rusc mare: una veritable progressió geomètrica.

 

Els valents de Saians

A principis del passat setembre, a la zona viguesa de Saians una insòlita expedició avançava amb tota mena de precaucions cap a una gran rusc descoberta en les parets d'un edifici: José Ramon i Lorenzo, dos experts apicultors armats de bufadors i protegits amb els seus equips de treball, eren seguits a prudent distància per un grup de veïns que volien ser testimonis de la curiosa cacera.

 

Efectivament el foc va adonar dels diversos centenars d'exemplars que contenia, però aquest tipus de lluita dista molt de ser suficient a malgrat de la gran repercussió mediàtica que sol despertar. Cal aconseguir mecanismes biològics capaços de frenar l'expansió de la plaga: mitjans com la utilització de trampes amb feromones o foment dels seus enemics naturals s'han de posar en funcionament amb la rapidesa que el cas requereix.

 

Diputats convertits en entomòlegs

No és estrany que hagin estat diputades procedents de Galícia, lloc on més abunden aquests insectes invasors, els qui hagin portat la veu cantant a l'hora de demanar al Govern urgents Plans de Control de la Plaga. Termes científics com feromona -substàncies hormonals externes que atreuen cap trampes als insectes plaga-, han estat utilitzats amb profusió en el recent debat en què l'enemic, no per ser irracional, deixa de ser extremadament perillós.

 

Encara que el terme no sigui massa acadèmic cal comprendre la diputada que va anomenar "vespa assassina" a Vespa velutina. Tots entenem l'oportunitat de la creació d'una "estratègia de combat "contra la invasió d'aquesta espècie, amb el complement d'ajudes a la supervivència d'abelles melíficas. Tals han estat les principals peticions al Govern.

 

Uns eficaços "voluntaris".

Mentre els entomòlegs investiguen sobre la preparació de trampes hormonals o sobre la possible, encara que difícil, introducció dels enemics naturals de la plaga en els seus països d'origen, és a dir, en l'anomenada lluita biològica, els paisans s'han avançat col·locant en els boscos on es localitza l'enemic esquers casolans a base de cervesa negra, vi i suc de nabius.

 

Compten també amb inesperats aliats, com els gaigs i pics fusters que estan començant a depredar sobre les anomenades "vespes assassines ".

 

Però cal una estratègia de control urgent, que és la petició que ha rebut el Govern en el recent i inusual debat. Aconseguiran les vespes assassines posar d'acord a tots els grups del Congrés?


 

Font : 20minutos
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar